Nejdražší kostra dinosaura na světě vyšla kupce v aukci na miliardu

Kostra stegosaura (neboli zastřešeného ještěra pojmenovaného podle ochranných špičatých desek na hřbetě, krku a ocasu) je podle aukční síně Sotheby's jednou z nejúplnějších, které kdy byly nalezeny, uvedla agentura AP.

Souboj o ni svedlo sedm zájemců, konečná suma překonala zhruba desetinásobně odhadovanou cenu. Padl tak nový rekord, předchozí držela kostra tyranosaura rexe, která se před čtyřmi lety vydražila za necelých 32 milionů dolarů. Dražba trvala 15 minut.

[chooze:article;value:528813]

​Fosilie stegosaura pojmenovaného Apex je vysoká 3,6 metru dlouhá 8,2 metru a je největší svého druhu, jaká kdy byla nalezena. Zvíře mohlo vážit až sedm tun a žilo před 150 miliony let.

Kostru objevil před dvěma lety profesionální hledač fosilií poblíž vesnice v Coloradu, která nese příznačný název – Dinosaur, podotkla BBC.

Nový majitel zůstal v anonymitě, je Američan a zvažuje, že zapůjčí kostru nějaké instituci. Dražby dinosauřích fosilií dráždí vědce, podle který patří do muzeí či výzkumných center. Ta si však nemohou tak obrovské sumy dovolit.

Významný milník pro paleontologii. Vědci našli lebku nového dinosaura (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.