Kimův plážový resort připomíná město duchů. Není jasné, komu má sloužit

Nekonečná pláž s jemným bílým pískem, obrovské luxusní budovy a špičkové služby. To má být Wonsan. Plážové turistické středisko v KLDR bude podle tamního vůdce Kim Čong-una jednou konkurovat třeba resortům na Maledivách, Mauriciu nebo v Mexiku.

Jenže tenhle už se staví bezmála šest let a připomíná spíše město duchů. Kontrolovat si ho jezdí pravidelně sám velký Kim a své architekty poslal pro inspiraci údajně dokonce až do španělské Valencie.

"Kim Čong-un se o tento resort velmi osobně zajímá. Je to něco jako mazlíček nejvyššího vůdce," uvedl analytik a odborník na Severní Koreu Fjodor Tertitskyj.

[chooze:article;value:562920]

​Na stavbě pracovaly tisíce dělníků a Kim musel slavnostní otevření už několikrát oddalovat. Zkrachoval totiž jeho plán o zahraničních investorech. Ti se na severokorejské Maledivy moc nehrnou.

KLDR se totiž po pandemii covidu naprosto uzavřela celému světu a přes své hranice nepouští téměř nikoho. Za poslední čtyři roky navštívilo komunistickou Severní Koreu jen pár turistů z Ruska.

Přímořské letovisko navíc leží nedaleko raketové střelnice, kde Kimova armáda pravidelně provádí dělostřelecké manévry. I přesto původně Kim počítal s tím, že tam ročně zavítá až milion zahraničních turistů.

Kim má pro Wonsan v srdci speciální místo, dokonce se spekuluje o tom, že se tam narodil. Nedaleko města vlastní sám severokorejský vůdce luxusní resort, kde dokonce v roce 2013 hostil svého přítele, kterým byl americký basketbalista Denis Rodman, který se svou náklonností vůči Kimovu režimu nijak netají.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.