K americkým volbám jdou i potomci Čechů. Z výběru kandidátů jsou zklamaní

Čtyři hodiny severozápadně od Milwaukee leží rozlehlá farmářská oblast. Od přeplněných amerických měst se liší snad úplně vším. A právě tam na začátku 20. století ve velkém emigrovali Češi.

"Drywood byla původně česká vesnice. Většina lidí, kteří se sem přestěhovali, byli farmáři. Měli půdu a věnovali se hlavně chovu krav," vypráví Američanka s českými kořeny Megan Mouchová.

Sestřenice Mouchovy, Dana a Megan, mají české kořeny a dělají vše pro to, aby tradice na severu Wisconsinu úplně nezanikly. I když je to stále těžší. O starý sál pečují jen ve svém volném čase a farmářům se tam už také nedaří tak jako dřív.

[chooze:article;value:565477]

​"Máme problém zaplatit účty. Muž i žena musí pracovat, někteří mají dokonce dvě práce. Vysoké jsou ceny potravin, benzínu, koupit si dům je velmi těžké. Velké firmy skupují stavení a malým rodinám nic nezbyde," stěžovala si Dana Mouchová.

Obě by si přály více peněz pro pracující rodiny a malé podniky místo velkých korporátních firem. Tomu, že se po volbách něco změní, ale příliš nevěří. "Během kampaně vždy mluví o tom, jak všechno změní, a potom, co nastoupí do úřadu, toho příliš nedosáhnou," dodala Dana.

Obě přiznávají, že jsou zklamané výběrem kandidátů, a nevadilo by jim, kdyby se v budoucnu dvoustranný politický systém, kdy si lidé vybírají mezi demokraty a republikány, změnil. "Tady žijí lidé, kteří mají spíše konzervativní hodnoty, ale rozhodně je pravda, že jsme zklamaní z obou kandidátů. Chtěli bychom někoho, kdo se bude více zajímat o lidi, které reprezentuje, a ne jen o samotný prezidentský úřad," řekla Megan.

Ekonomická situace a inflace ale netrápí pouze obyvatele Wisconsinu. Za klíčová témata je v letošním volebním roce považuje přes 80 procent Američanů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.