Horko bude ještě mnohem horší. Na Evropu se žene dlouhá vlna veder

Podle předpovědí globálních modelů mají teploty v Evropě zůstat po celý červenec výrazně nad průměrem. A neklesnou ani v následujících týdnech. "Vlna veder nad Balkánským poloostrovem a východní Evropou ještě více zesílí," upozorňují odborníci z portálu Severe Weather.

​Právě tam je podle nich situace nejhorší. Teploty nad Balkánským poloostrově mají přesahovat i 40 stupňů Celsia. Enormní vedra tak sužují a nadále budou sužovat hlavně Rumunsko, Srbsko, Albánii, Bulharsko, Bosnu a Hercegovinu, Severní Makedonii a Řecko.

[chooze:article;value:565131]

"Teploty rostou a podle předpovědi budou tento týden dále stoupat," tvrdí odborníci. Enormní teplo by mělo přetrvat minimálně další dva týdny. "Znovu zesilující vlna veder udrží a ještě více zesílí teploty v nížinách na Balkánském poloostrově a dále na východ přes Ukrajinu, Bělorusko a západní Rusko," předpovídají.

V Česku by podle Českého hydrometeorologického ústavu mělo být nejtepleji v neděli, kdy se teploty vyšplhají až na 34 stupňů Celsia. Vysoko ale budou teploty i v dalších dnech. Ve čtvrtek se mají dostat na 25 až 29 °C, v pátek na 27 až 31 °C a v sobotu na 27 až 31°C. Na začátku příštího týdne se mají denní maxima pohybovat mezi 22 až 28 °C.

Vedro a pitný režim. Odborníci doporučují, kolik vody byste měli vypít:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.