Desítky strážníků v ulicích Prahy. Kontrolují kolaře a koloběžkáře

Je krátce po jedné hodině odpolední a dvojice strážníků z Prahy 2 usedá do automobilu. Soustředí se na dodržování předpisů cyklistů a koloběžkářů. Se štábem TV Nova ujede jen několik desítek metrů a hned vidí prvního hříšníka, který se svým kolem jede po chodníku.

První z případů končí domluvou, ale jen o pár minut později už strážníci udělují první pokutu. Tentokrát mladíkovi na koloběžce, který jel opět po chodníku.

Podobné přestupky musí městští policisté řešit často. Podle strážníků jsou více než cyklisté problémem lidé na koloběžkách. Ti se také dopouštějí nejvíce přestupků. "Od ledna do června strážníci v metropoli řešili 9 428 přestupků. Za loňský rok to pak bylo 20 945 přestupků," shrnula mluvčí pražské městské polici Irena Seifertová.

[chooze:article;value:549203]

​"Řešíme to na denní bázi. Prakticky není služba, kdy bychom neřešili koloběžky na chodníku. Problém je především v jejich bezohlednosti, agresivní rychlé jízdě, často můžeme vidět kličkování mezi chodci," řekl strážník David Sebera.

Hříšník si pak může odnést pořádně tučnou pokutu. "Je to pokuta až do výše 1 500 korun. Velmi záleží na okolnostech," přiblížil Sebera.

Strážníci ale třeba i obcházejí místa, kde jsou sdílená kola a koloběžky zaparkovány. A případné problémy pak řeší s dispečinkem. Zvýšený dohled nad cyklisty a koloběžkáři bude trvat až do neděle a zapojí se do něj více než šest desítek pražských strážníků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.