Chorvatské pobřeží zaplavil sliz. Jen tak nezmizí, obávají se odborníci

Jen si to představte – po několika hodinách v autě konečně dorazíte do Chorvatska, radovánky ve vodě vás ale nečekají, hladina moře je totiž zahalená slizem. Tak přesně s takovým problémem se potýkají některé chorvatské oblasti. Naposledy šlo podle deníku Dnevnik o Rovinj, Poreč a dále směrem na sever.

Rekordní teploty moře totiž ovlivnily i ekosystém. Moře se v poslední době ještě více rozkvetlo a přibývá prý i medúz, vysvětluje deník N1. Právě tyto dva faktory bývají zdrojem slizu nejčastěji. Odborníci se tak obávají toho, že pro turisty nemají dobrou zprávu. Myslí si, že sliz z mořské hladiny jen tak nezmizí.

[chooze:article;value:564999]

​"Nemůžeme čekat, že jen tak zmizí. Dokud nebude kruh uzavřený, zůstane tam a bude se objevovat. Teď vše záleží na tom, kam ho vítr zavane a kam toto nahromadění odnese," řekl Martin Pfannkuchen z chorvatského Centra pro mořský výzkum.

Lidem se ale brodění slizem nelíbí, podle nich to není ani příjemné ani hezké. Odborník ale zdůrazňuje, že i navzdory tomu není tento druh slizu pro lidi nebezpečný ani toxický. "Žádný z nich není novinkou, kterou bychom doposud neviděli, jen jsou ve zvýšeném množství," vysvětlil. V institutu prý analyzují vzorky každý den.

Podobný problém ale neřeší jen Chorvatsko. V červnu se s takovou zkušeností vrátila paní Kristýna z Itálie. "Moře bylo v pátek i v sobotu naprosto nechutné, při vstupu do vody jsme musely přeskakovat sliz a dcera se tam bála," popsala tehdy pro TN.cz. Během přílivu prý lidé dokonce utíkali z pláže.

Otestovali jsme za Vás chorvatské kempy. Připlatíte si za auto i za psa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.