Soud: Evropská komise pochybila s vakcínami proti covidu. Skryla důležité informace

Evropská komise neoprávněně zatajovala část informací týkajících se pozadí nákupu vakcín proti covidu-19. Vyplývá to z vyjádření Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, který tuto problematiku řešil.

Případy se konkrétně týkaly dohod o nákupu vakcín z let 2020 a 2021 mezi Evropskou komisí a farmaceutickými společnostmi, v rámci nichž EU utratila přibližně 2,7 miliardy eur (asi 68 miliard korun). Tyto peníze měly umožnit získání více než miliardy dávek vakcinačních látek.

Na podivné okolnosti uzavírání těchto dohod upozornila letos na jaře americká média. Problematická byla například přímá komunikace šéfky komise Ursuly von der Leyenové s šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou prostřednictvím SMS.

[chooze:article;value:552697]

Několik europoslanců i dalších osob už v roce 2021 zažádalo Komisi o sdělení podrobností těchto dohod. Zajímaly je například okolnosti, za jakých EU slíbila farmaceutickým společnostem kompenzovat odškodnění za případné škody způsobené vakcínami, nebo to, kdo se jednání účastnil. Komise tyto informace ale zveřejnit odmítla.

"Komise poskytla pouze částečný přístup k těmto dokumentům, které byly zveřejněny online v revidovaných verzích. Dotčení poslanci Evropského parlamentu a soukromé osoby podali k soudu žaloby pro zvrácení tohoto rozhodnutí," uvádí soudní dvůr s tím, že oběma podaným žalobám částečně vyhověl.

Podle soudu jsou sice výrobci zodpovědní za kvalitu svých výrobků, zákon podle něj ale nebrání tomu, aby někdo další náklady na odškodné kompenzoval. Zároveň ale podle něj neexistoval důvod, proč tento a další dodatky tajit.

[chooze:article;value:559301]

"Tribunál konstatuje, že komise neprokázala, že by širší přístup k těmto doložkám skutečně narušil obchodní zájmy těchto podniků," uvedl s tím, že Evropská komise z podobných důvodů, taktéž neoprávněně, odmítala zveřejnit definice některých výrazů použitých v dohodách, jako například toho, co je maximální přiměřené úsilí.

Podobně podle soudu nebyl důvod tajit účastníky jednání mezi EU a firmami. Komise to zdůvodňovala ochranou soukromí zúčastněných. Podle soudu to ale znemožňovalo ověření, zda nebyly osoby zainteresované do jednání ve střetu zájmů.

Ocenění za mRNA vakcíny proti covidu. Vědci získali Nobelovu cenu (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.