Izolovaná evropská země začíná hrát velkou roli. Míří tam politické špičky

Srbský prezident Aleksandar Vučić je po letech strávených v diplomatické izolaci katapultován zpět na výsluní politiky. Může za to nenasytnost Evropské unie, zejména Německa, po surovinách potřebných k výrobě elektrických vozidel, píše deník Politico.

Dokazovat to má nečekaná cesta německého kancléře Olafa Scholze, který plánuje v pátek navštívit Bělehrad. V Srbsku se má zúčastnit podpisu dohody o spolupráci mezi EU a Srbskem o dovozu nerostů, které jsou zásadní pro digitální a zelený přechod EU. Podle tří lidí seznámených s přípravami cesty, kteří požadovali zůstat v anonymitě, jde zejména o lithium. 

Vučić byl přitom dosud do značné míry izolován od evropských vůdců kvůli svému kontroverznímu sbližování se s Ruskem a Čínou.

Německo chce lithium

Německo jako největší výrobce automobilů v EU má podle deníku obrovský zájem na sehnání lithia v rámci Evropy, aby se snížila závislost na Číně. Je ale podle něj neobvyklé, že Scholz podnikne takový výlet v tak krátké době. Kancléřův úřad se k tomu odmítl vyjádřit.

Cesta přichází ve chvíli, kdy srbská vláda oznámila, že obnoví práce na kontroverzním projektu těžby lithia na západě země. Ústavní soud totiž minulý týden zrušil předchozí zrušení těžby.

[chooze:article;value:560788]

​Bývalá vláda v Bělehradě projekt původně zastavila a po masových protestech před více než dvěma lety také zrušila licence udělené britsko-australskému těžařskému gigantu Rio Tinto.

Chystají se i další politici

Očekává se, že se slavnostního podpisu zúčastní také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Uvedli to dva z lidí, se kterými Politico hovořilo. Účast prý zvažovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zda dorazí, ale zatím není jisté, protože ji ve čtvrtek čeká hlasování v Evropském parlamentu, aby byla potvrzena na druhé funkční období.

Důl Jadar poblíž města Loznica v západním Srbsku má jedny z největších evropských zásob lithia. Vučić v červnu pro Financial Times řekl, že důl, jehož otevření se předpokládá v roce 2028, by měl ročně vyprodukovat 58 000 tun lithia. To by mělo pokrýt 17 % výroby elektromobilů v Evropě.

Lithium by se mohlo těžit na Teplicku. Přinese to pozitiva i negativa. Podívejte se jaká (10/23): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.