Češi vyrazili na pomoc Bulharům. Poslali vrtulníky na hašení požárů

"Bulhaři mají trošku problém s požárem, který zuří v nepřístupné oblasti. Je tam trochu silný vítr. Asi nejúčinnější způsob je hašení ze vzduchu, tedy letecké hašení," popsal mluvčí generálního ředitelství hasičů Martin Kavka.

"Je to dlouhá cesta, přes tisíc kilometrů. Takže to vyžaduje nějakou tu přípravu," řekl pilot František Kšan.

Kromě Black Hawku vyslalo Česko i policejní vrtulník Bell 412. Jestřáb má ale proti němu jednu velkou výhodu, unese bezmála 3 500 litrů vody, což je téměř čtyřikrát více.

Black Hawk hasil například les v Hřensku, nasazen byl i při rozsáhlém požáru haly v Žebráku u Berouna. Česko má zatím jeden stroj pronajatý, do budoucna se ale chce stát ve střední Evropě vrtulníkovou hasicí velmocí. Vláda nedávno schválila nákup šesti vrtulníků do roku 2030. O jaké stroje přesně půjde, zatím není jasné, stejně jako Black Hawky by ale měly unést přes 3 000 litrů vody.

[chooze:article;value:562727]

​"Nejde jen o hašení, vrtulníky jsou využitelné při hledání osob, monitoringu komplikované dopravní situace i při kontrolách na hranicích, pokud by je bylo někdy potřeba zavést," vyjmenoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Do Bulharska ve středu kromě vrtulníků odcestoval i tým hasičů a leteckých záchranářů. Vybaveni jsou velkokapacitními nádržemi o objemu desítek tisíc litrů vody.

Délka mise českých hasičů i nasazení vrtulníků v Bulharsku bude záležet na tom, jak se podaří tamní požáry krotit. Zatím se mluví o maximálně deseti dnech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.