Sjezd republikánů v USA: Střelba na Trumpa neodradila fanoušky ani odpůrce

V úterý odpoledne amerického času na republikánském sjezdu vystoupí neúspěšní kandidáti na republikánskou nominaci, například Nikki Haleyová nebo floridský guvernér Ron DeSantis.

Donald Trump se svým projevem vystoupí ve středu. Podle informací amerických médií se rozhodl projev po víkendovém útoku změnit. Původně chtěl povzbudit republikány a své příznivce, teď ale říká, že zvolí mírnější tón a bude volat po sjednocení, které se republikáni snaží na tomto sjezdu v těchto dnech šířit.

Střelba na Donalda Trumpa stále rezonuje celými Spojenými státy. Objevují se nové informace o útoku i střelci. Americká média nyní mluví o tom, že policie věděla o přítomnosti střelce už minutu a půl před útokem.

Uvnitř haly republikánský sjezd v některých momentech připomíná spíše velkou oslavu než politickou událost. Účastníci si akci nemohou vynachválit. "Je to vzrušující! Všichni se baví. O tom konzervatismus je o zábavě a o ochraně lidských práv," řekl republikánský delegát Jim Duffie.

[chooze:article;value:564953]

​O svou vlastní bezpečnost po víkendovém atentátu na Donalda Trumpa podle nich nikdo nemá obavy. "Jestli jste viděli, co se stalo prezidentu Trumpovi, tak víte, že ho ochránil Bůh a ochrání nás všechny. Jsme tu kvůli vykonání Boží práce a zvolení 47. prezidenta, kterým bude Donald Trump," je si jistá republikánská delegátka Kandiss Taylorová.

Do centra města se přišel podívat i Nick, který bydlí nedaleko. Sám se sice sjezdu neúčastní, ale chtěl vidět atmosféru na místě. Na otázku, jestli se po útoku na Trumpa nebál přijít, měl jasnou odpověď. "Děláte si srandu? To musí být teď nejhlídanější místo v Americe," pronesl.

Na hladký a klidný průběh sjezdu dohlíží v Milwaukee tisíce policistů. Na pomoc jim přijeli jednotky z dalších 25 států USA. Dohlíží například i na protesty, kterých je na celý týden naplánovaných hned několik. Demonstranti se mohou pohybovat jen ve vymezené zóně.

[chooze:article;value:564710]

​"Podařilo se nám dohodnout s městem, protože jsme na tom tvrdě pracovali. Měsíce a měsíce jsme žádali o povolení, abychom mohli být v blízkosti sjezdu," řekl organizátor protestu Hatem Abudayyeh.

Protestujícím vadí postoj republikánů například k potratům nebo rovnosti menšin. "Donald Trump chce zakázat potraty, vzít práva homosexuálům, všechno. Donald Trump chce zůstat v úřadu jen proto, aby nemusel jít do vězení," míní protestující Derek. Někteří demonstrující se ale netajili tím, že se jim nelíbí ani současná politika a kandidát demokratické strany prezident Joe Biden.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.