Nový europarlament se sešel na prvním zasedání. Hned zvolil předsedkyni

Podle očekávání se předsedkyní Evropského parlamentu znovu stala Roberta Metsolaová z Malty. Europoslanci jí svěřili funkci na dalších dva a půl roku.

Volba byla tajná a Metsolaové se hned v prvním kole podařilo získat nadpoloviční většinu hlasů. Druhým hlavním úkolem nového Evropského parlamentu v úterý je zvolit 14 místopředsedů.

Tam už to ale nejspíše tak jednoduché nebude. Většina frakcí totiž nechce, aby se do vedení instituce dostali zástupci nové frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzaložilo české hnutí ANO společně například s maďarským Fideszem (Maďarskou občanskou unií) Viktora Orbána. Jenže Patrioti si brousí zuby až na dvě místopředsednická křesla.

[chooze:article;value:564967]

​​Ostatní politické skupiny plánují kolem frakce vytvořit takzvaný bezpečnostní kordon, tedy spojit své síly a jejich kandidáty na místopředsedu přehlasovat. A přiřadit funkce někomu jinému. Volba místopředsedů může být až čtyřkolová.

Jednání pravděpodobně ovlivní i čerstvé rozhodnutí Evropské komise, která chce bojkotovat maďarské předsednictví Evropské rady. To odstartovalo se začátkem července. Hlavním důvodem bojkotu je nedávné setkání Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Eurokomisaři podle mluvčího Komise nepojedou na tradiční návštěvu do Maďarska a nebudou se zúčastňovat ani neformálních setkání ministrů pořádaných Budapeští.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.