Na Slovensku vypukla epidemie. Situace je kritická, nemocnice nemá dost místa

Prešovská nemocnice J. A. Reimana se s narůstajícími případy žloutenky typu A potýká od loňského podzimu. Nyní však začíná být situace kritická. "Aktuálně je na infekčním oddělení hospitalizováno 55 pacientů s touto diagnózou. Kapacita oddělení je tedy absolutně naplněná," citoval mluvčí nemocnice Martinu Pavlikovou deník SME.

I přesto, že nemocnice přidala asi 20 dalších lůžek, na přijetí všech pacientů to nestačí. Proto nemocnice požádala o součinnost Regionální úřad veřejného zdraví, aby se na řešení podílely i další nemocnice. "Jen tak je možné tuto epidemiologickou situaci zvládnout," dodala Pavliková. Více než 80 % pacientů navíc ani z Prešova nepochází.

[chooze:article;value:546637]

Slovenští hygienici aktuálně hlásí sedm aktivních ohnisek žloutenky typu A. Kromě Prešova jde i o obce Vyšná Šebastová, Veľký Šariš, Hermanovice, Bzenov, Chminianske Jakubovany, Jarovnice a Pečovská Nová Ves.

"Vzhledem k epidemiologické situaci byly vydány vyhlášky, které nařizují opatření na předcházení vzniku a šíření přenosných onemocní. Všechny osoby s pobytem v těchto obcích ve věku od jednoho do patnácti let se musí podrobit lékařskému dohledu a aktivní imunizaci," uvedli zástupci hygieny na svých webových stránkách.

Nemocnice J. A. Reimana už v minulosti podnikla vlastní kroky k zastavení šíření nákazy. V dubnu letošního roku například kvůli narůstajícímu počtu nakažených zakázala návštěvy hospitalizovaných pacientů.

Ve vinařické věznici se šíří žloutenka. Dva lidé skončili v nemocnici (02/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.