Na Česko se ženou silné bouřky. Udeří i vítr a kroupy, varuje ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silnými bouřkami s přívalovými srážkami kolem 30 mm. Výstraha je v platnosti od úterních 12:00 do 19:00, a to pro celý Moravskoslezský kraj a Jeseník a Šumperk v Olomouckém kraji.

​ČHMÚ upozorňuje, že by déšť mohly doprovázet silný vítr s nárazy kolem 70 km/h a menší kroupy. "Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi," vybízí.

Hrozí také zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst. Menší toky by se mohly rozvodnit. A na pozoru by se měli mít i řidiči, kterým meteorologové radí, aby za jízdy snížili rychlost a jeli opatrně.

[chooze:article;value:564660]

​Od úterního poledne do 19:00 je také v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Meteorologové upozorňují, že odpolední teploty překročí tropickou hranici, což by mohlo pro lidský organismus představovat vysokou zátěž. "Dnes čekáme na Moravě a ve Slezsku nejvyšší teploty mezi 29 až 33 °C," předpovídají.

Výstraha je platná pro Jihomoravský kraj (Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomoucký kraj (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Uničov), Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov).

​Meteorologové doporučují dodržovat pitný režim, pít hodně neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách byste se také měli vyhnout tělesné zátěži. Nezapomeňte ani na děti a zvířata a nenechávejte je na přímém slunci, zvláště pak v zaparkovaných autech.

Silné bouřky řádily i na Slovensku. Na hudebním festivalu se zranilo 29 lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.