Česko čeká zdražování. Dotkne se pohonných hmot, potravin i energií

Česko se za necelé tři roky bude muset vypořádat se zdražováním potravin, pohonných hmot, plynu, elektřiny a v neposlední řadě i služeb. V pozadí toho všeho stojí rozšíření emisních povolenek od roku 2027.

Zelené příplatky se budou týkat benzínu, nafty, plynu nebo uhlí a měly by být součástí konečné ceny pro všechny zákazníky podobně jako spotřební daně.

"Rozšíření emisních povolenek na zemní plyn a pohonné hmoty bude znamenat zdražení. Třetina bytů se vytápí pomocí plynu, tak si bude muset řada domácností připlatit. V každém případě to zasáhne nejen domácnosti, ale i dopravní firmy, firmy, které jsou ve stavebnictví, a samozřejmě zemědělství," uvedl ekonom Petr Dufek.

[chooze:article;value:563824]

​O kolik se budou jednotlivé komodity zdražovat, zatím není jasné, půjde ale o značnou částku. U domácností, které vytápí plynem, to budou stovky korun měsíčně, u pohonných hmot pak jednotky korun na litr.

"My to odhadujeme někde v prostoru 2,50 až 4 koruny. Je to proto, že ta cena povolenky by měla dosahovat maxim kolem 45 eur na tunu CO₂ a při přepočtu na litr paliva to vychází někde v tomto rozmezí," vysvětlil předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

"Pro nás to znamená nějakou větší administrativu. My to musíme dokonce sledovat už od příštího roku a pro naše zákazníky, pro průměrnou domácnost, to znamená náklad okolo 170 korun měsíčně," dodal generální ředitel Českého plynárenského svazu Josef Kotrba.

[chooze:article;value:564650]

​"Je to celoevropský systém. Ten hlavní cíl, tedy 55% snížení emisí a směřování ke klimatické neutralitě, byl odsouhlasený v roce 2019 a směrnice byla definitivně odsouhlasena za švédského předsednictví a v tuto chvíli je plánováno, že v roce 2027, případně je tam možný roční odklad, ten systém naběhne," řekl Petr Holub z ministerstva životního prostředí.

"Je to zločin za bílého dne, jinak to říct nemohu, protože tato vláda v době předsednictví v EU v roce 2022 hlasovala za rozšíření poplatků za emise i na domácnosti," reagoval poslanec Karel Havlíček (ANO).

"To je opravdu jen marný a prázdný útok opozice. My zdražení pohonných hmot, plynu ani uhlí pro domácnosti kvůli novým povolenkám nechystáme," odpověděl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Příslušná evropská směrnice se začala chystat už za Babišovy vlády. Hlavní jednání mezi členskými státy se ale vedla až v roce 2022, mimo jiné i za českého předsednictví. K finálnímu schválení došlo loni v dubnu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.