Ve Středomoří se rozšířili zmutovaní švábi. Běžné přípravky na ně nepůsobí

Odpudivý hmyz straší lidi po celé Mallorce. Zamořuje ulice i parky. Pro obyvatele i turisty jsou švábi nejen děsiví, ale i nebezpeční. Mohou totiž přenášet infekce, mezi nimiž je například i žloutenka. Podle deníku Bild by měl každý, kdo na dovolené švába objeví, ho zabít a místo nálezu okamžitě vydezinfikovat.

Situace s dezinfekcí je ovšem složitější. Švábi se totiž neustále vyvíjejí. "Existují důkazy, že švábi v posledních letech prochází řadou náhodných genetických mutací, které je činí odolnými vůči insekticidům, které se až dosud používaly k jejich hubení," uvedl pro portál Ultima Hora generální ředitel Národní asociace společností pro ochranu životního prostředí (ANECPLA) Jorge Galván.

[chooze:article;value:563352]

Populace švábů se prudce rozšířila. Jak TN.cz informovalo i v tomto článku, problémy s jejich přemnožením hlásí celé Španělsko. Baleárské ostrovy, mezi které patří i Mallorca, jsou však pro jejich rozmnožení ideální, jelikož se zde střídají parné dny s teplými nocemi. Podle portálu Ultima Hora je počet varování v prvním čtvrtletí roku 2024 v této oblasti vyšší o 37 % v porovnání se zbytkem země.

"Ideální teplota pro rozmnožování švábů je kolem 28 stupňů. V posledních letech se teploty kvůli klimatickým změnám stále zvyšovaly. Vedra navíc přicházejí v polovině jara a končí až v průběhu podzimu, kvůli čemuž je švábů čím dál víc," doplnil Jorge Galván.

Rekreanty ve Španělsku ochromil strach. Mořem se proháněli kladivouni (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.