V Mostě vyroste Eiffelova věž. Kvůli její výstavbě se změní doprava ve městě

Stavba Eiffelovy věže v Mostě už začala, v pondělí k jezeru kamion navezl plastové díly, ze kterých se bude Eiffelovka skládat. Dohromady jich je asi 1 500 a jsou vyrobené ve 3D tiskárně.

Instalace na jezeře by měla trvat tři až čtyři dny. V pondělí tam pracovníci rovnají terén, v úterý začne stavba podstavce a pak už má přijít na řadu skládání samotné věže. Zajímavý je i materiál, ze kterého jsou díly vyrobené, jde totiž o takzvaný oPET, tedy zcela recyklovaný plastový odpad vylovený z oceánu. Díly se tiskly hlavně z PET lahví, využito jich bylo asi 800 tisíc. Celý proces výroby trval asi půl roku.

Kvůli stavbě makety se od pondělí načas přesune zastávka autobusu, kterou mostecký dopravní podnik posunul asi o 500 metrů dál. "Tato zastávka se do odvolání přesune na náhradní místo, před nejbližší kruhový objezd," upřesnil dopravní podnik.

[chooze:article;value:564757]

​Festival u jezera Most má co nejvíce přiblížit atmosféru olympijských her a Český olympijský výbor ji do města chce přinést se vším všudy, tedy i s touto ikonickou stavbou.

Eiffelova věž z 3D tiskárny samozřejmě není to jediné, na co se mohou návštěvníci těšit. Kromě fandění našim sportovcům si tam budou moci také vyzkoušet přes 50 různých sportů. Kvůli tomu u jezera vyroste také například speciální skatepark. Návštěvníci budou moci navíc přespat ve speciálním olympijském kempu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.