V Bulharsku zuří nejhorší požár za 10 let. Oheň se dostal i k turistickému letovisku

Hasiči v Bulharsku bojují s rozsáhlými požáry napříč zemí. Plameny zachvátily například kopcovitou oblast u města Svilengrad u hranic s Tureckem. Podle bulharské televize BTV požár pohltil desítky tisíc hektarů porostu a zasáhl také několik vesnic. Sami hasiči tento požár označují za nejhorší, jaký za posledních deset let v této oblasti zažili.

Další požáry zuří také u oblíbeného přímořského města Varna. Hlavní komunikaci do města směrem z vnitrozemí musely podle webu fakti.bg kvůli kouři v neděli i v pondělí ráno tamní úřady opakovaně uzavřít a dopravu vést po objízdných trasách. Za tyto požáry mají být podle agentury BTA zodpovědní dva muži ve věku 41 a 46 let. Ty už zadržela policie.

[chooze:article;value:563920]

Plameny řádí také dále ve vnitrozemí, konkrétně v bulharském Středohoří nedaleko Plovdivu. Oheň zasáhl tamní vinice. Na pomoc hasičům tam vyrazili také vojáci z 61. mechanizované brigády. Hašení přitom komplikují vysoké teploty.

Ty mají v následujících dnech podle předpovědi navíc ještě růst. Na východě země má teplota vystoupat až k 41 stupňům Celsia a i na horách bude pravděpodobně kolem 30 stupňů.

Vlna veder sužuje Balkán. Albánie a Řecko čelí lesním požárům (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.