Řetězec supermarketů překvapil své zákazníky. Přestal prodávat cigarety

Německý řetězec Kaufland na Slovensku zatrhl nedávno prodej cigaret a dalších tabákových výrobků. "Zákazníci si už v rámci naší prodejní plochy tabákové výrobky nekoupí," sdělila webu Aktuality.sk mluvčí Kauflandu na Slovensku Lucia Vargová. ​V každé z provozoven Kauflandu najdou přitom podle mluvčí zákazníci prodejce, kteří cigarety nabízí.

Cigarety, stejně jako lékárenský sortiment, jsou takto oddělené od prostor hypermarketu, kde se prodávají potraviny. ​Síť Kaufland má být podle Aktualit.sk kvůli vnitřnímu uspořádání ve srovnání s jinými řetězci specifická. I to měl být důvod, proč k tak razantnímu kroku vedení společnosti přistoupilo. 

Změna se podle portálu týká všech prodejen řetězce, kterých je u našich východních sousedů přibližně osm desítek. 

[chooze:article;value:560276]

V Česku stejné opatření zatím není ve hře

V Česku je ale situace jiná, podobné nařízení v prodejnách Kaufland v tuzemsku zatím zavedeno nebude. "Naše společnost v této chvíli o změnách v prodeji cigaret neuvažuje," uvedlo pro TN.cz tiskové oddělení společnosti. U nás má řetězec přes 140 prodejen. 

Něco podobného neplánuje v Česku ani Tesco. "O konci prodeje cigaret na prodejní ploše aktuálně neuvažujeme. Cigarety jsou dostupné na informacích nebo u pokladen s uzamykatelnými skříňkami, prodej je tedy vždy pod dohledem obsluhy, jak vyžadují pravidla," sdělila TN.cz mluvčí Iva Pavlousková.

"O podobném kroku neuvažujeme," říká mluvčí společnosti Billa Dana Bratánková. Podobně je na tom také Lidl. "Tento krok aktuálně neplánujeme. Pokud by se do budoucna něco změnilo, určitě bychom naše zákazníky včas informovali," upozornila mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

[chooze:article;value:551468]

​Obchody Penny se podle mluvčího Tomáše Kubíka při prodeji tabákových výrobků plně řídí platnou legislativou. "Například je mimo jiné neprodáváme neplnoletým. Ukončení prodeje neplánujeme," upřesnil mluvčí řetězce.

Návrh na regulaci

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil přišel letos na jaře s návrhem na regulaci prodeje cigaret. A ve hře je například i možnost, že by se prodávaly jen ve specializovaných prodejnách. Konkrétní podobu regulace prodeje v případě cigaret chtěl Vobořil najít a představit ještě letos. Jestli se tak stane, není ale v tuto chvíli zřejmé. Před několika dny totiž oznámil, že po dohodě s premiérem Petrem Fialovou (ODS) odstupuje ze své funkce. Vobořil skončí ke 31. srpnu.

Podle portálu Dlahandlu.pl se podobné nařízení připravuje už v Belgii, kde od 1. dubna 2025 nebudou moci prodávat tabákové výrobky supermarkety s plochou nad 400 metrů čtverečních. V Nizozemsku zmizely tabákové výrobky z obchodů s potravinami 1. července letošního roku.

Obchody bojují proti zlodějům. Nastražily na ně u pokladen past (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.