Pokus o atentát hraje Trumpovi do karet. Může díky němu vyhrát ve volbách

[chooze:gallery;value:36623]

Spojené státy americké se ocitly v nečekané situaci. Při mítinku v pensylvánském Butleru se prezidentského kandidáta Donalda Trumpa pokusil zabít 20letý Thomas Matthew Crooks. Atentát byl neúspěšný, střelec pouze zasáhl Trumpovo ucho.

Pokusem o vraždu mohl Crooks, kterého po útoku zabila ochranka, Trumpovi paradoxně pomoct. Podle řady politologů totiž může neúspěšný atentát podpořit Trumpovu popularitu. Ta částečně utrpěla nedávnými soudními procesy, v nichž byl Trump uznán vinným z falšování obchodních záznamů ve skandálu s bývalou pornoherečkou Stormy Daniels.

"Může se stát, že Donaldu Trumpovi minimálně krátkodobě podpora mezi voliči a případně nezávislými nebo nerozhodnutými voliči ještě více stoupne. Otázka je, jestli tu energii, kterou kampaň získá, poté udrží," poznamenal pro TN Live amerikanista Jan Beneš.

[chooze:article;value:564715]

Napomohl tomu i sám Trump, když se zakrvácenou tváří zdvihl pěst a zvolal: "Bojujte!", jak upozornil portál Telegraph.

"Donald Trump teď bude chtít hlavně poukazovat na to, že je mučedníkem. Bude mít jizvy, na které bude moct poukazovat. Bude tvrdit, že je mučedníkem, který je ochotný položit život za Ameriku, kterou on chce spoluvytvářet," uvedl Beneš.

Atentát podle něj proto dost možná Trumpovi vyhrál volby. "Donald Trump přežil pokus o atentát a působil velmi energicky pár vteřin potom, co na něj bylo stříleno. Je tam kontrast s tím, že Joe Biden je stárnoucí politik, který má mnohdy problém dokončit myšlenku," řekl. "Je možné, že toto byl ten rozhodující moment, který vytvořil situaci, že Joe Biden nebo kdokoli jiný, kdo by ho mohl případně ještě nahradit, už nemá šanci to zvrátit," dodal.

O tom, jak velký dopad incident má, hovoří i skutečnost, že jen několik hodin po události se na sociálních sítích začaly objevovat fotografie triček a dalších předmětů s fotografiemi zkrvaveného Trumpa.

Trumpovi příznivci už atentátu také využili. Jeho syn Eric Trump na sociální sítě umístil otcovu fotografii, na které ho jeho ochranka odvádí z pódia. "Tohle je bojovník, kterého Amerika potřebuje!" okomentoval Eric fotografii.

Zároveň se jeho zastánci vymezili vůči demokratům i médiím, která obviňují z toho, že Trumpa neprávem očerňují. "To vy jste zodpovědní za pokus o atentát na prezidenta Donalda Trumpa, výhrůžky smrtí vůči mně a dalším republikánům, svojí zvrácenou násilnou rétorikou," tvrdila na sociální síti X zastupitelka Marjorie Taylor Greeneová, která patří k nejhlasitějším a nejradikálnějším republikánským hlasům v Kongresu.

"Pokud naskočí na rétoriku, která bude silně kritická až dezinformační a konspirační vůči Joeovi Bidenovi a Demokratické straně, tedy je bude obviňovat, že za útokem stojí konkrétně oni, může se stát, že mu podpora velmi rychle klesne a ten náskok, který může získat, se mu sníží. Variant je spousta. Minimálně krátkodobě to Trumpovi určitě pomůže," míní ale amerikanista Beneš.

Policie v Pensylvánii před domem střelce, který spáchal atentát na Trumpa (14/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.