Orbánova cesta do Ruska naštvala EU. Vymýšlí plány, jak Maďary bojkotovat

"Ve světle nedávných událostí v souvislosti se začátkem maďarského předsednictví, předsedkyně Evropské komise rozhodla, že komisi budou na neformálních jednání Rady zastupovat pouze seniorní zástupci úřadu," uvedl v pondělí večer podle portálu Euronews mluvčí komise Eric Mamer. V praxi to tak znamená, že na setkání budou jezdit jen úředníci.

Dalším políčkem pro Orbánovu vládu bude snaha o bojkot Maďarskem plánovaného summitu ministrů zahraničí 28. a 29. srpna. Podle portálu Politico, kterému informaci potvrdily tři nezávislé zdroje, by mohl šéf unijní diplomacie Josep Borrell na stejné datum svolat oficiální setkání ministrů zahraničí. Maďarsko má přitom od summitu velká očekávání a je to jedna z příležitostí, jak se blýsknout na mezinárodní scéně.

[chooze:article;value:564655]

​"Pokud bude ohlášeno formální zasedání rad ministrů zahraničí, organizované vysokým představitelem Borrellem, ministři nebudou mít jinou možnost než se ho zúčastnit," vysvětlil jeden ze zdrojů.

To vše souvisí s nedávnou cestou maďarského premiéra Viktora Orbána do Ruska a Číny a dalších zemí. Setkal se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem i čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

EU se kvůli Putinovi pustila do Orbána. To snad není možné, zuří Polsko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.