Evropu sežehne nová vlna veder. Situace bude kritická, varují meteorologové

Klimatická změna způsobuje další vlny veder, které míří do Evropy. V několika částech mohou teploty vyšplhat až na 40 stupňů, varovali meteorologové z webu ArabiaWeather. Podle nich může být situace kritická.

Vedra by měla být silná na jihovýchodě kontinentu, zamíří na něj totiž horký vzduch ze Sahary. "Tato vlna veder přinese mimořádně náročnou a horkou atmosféru, podle zpracovaných meteorologických map sledují pracovníci předpovědního střediska Arabského regionálního meteorologického centra vlnu veder, která po neděli bude pokračovat i v dalších dnech," avizovali arabští meteorologové.

Čtyřicítek by teploty měly dosahovat v Turecku, ale vysoké budou i v dalších částech Evropy. "Co se týče zbytku jižních zemí kontinentu, očekává se, že je od úterý zasáhne horký vzduch, týká se to Itálie, Francie a Portugalska," popsali. Vedra čekají také například Madrid a další města ve Španělsku.

[chooze:article;value:564729]

Horký vzduch může navíc podle meteorologů způsobit extrémní počasí. Například v Polsku či Bělorusku mohou podle nich přijít přívalové deště a povodně.

Vedra ale čekají i Česko. Teploty přesahující 31 stupňů Celsia mají udeřit v pondělí a v úterý. ČHMÚ před vlnami veder vydal výstrahu. Více se dozvíte v tomto článku.

Vlna veder sužuje Balkán. Albánie a Řecko čelí lesním požárům (10/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.