Ceny oblíbených limonád prudce vzrostou. Ministerstvo chce speciální daň

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo zaměřit na slazené nápoje a navrhuje daň z cukru, která by dopadla na ty nejsladší. Jenomže cukr se vyskytuje i v mnoha potravinách, kterých se daň vůbec netýká.

"Obecně bychom měli spotřebu cukru snižovat, u někoho může být problém slazený pitný režim, u někoho jiného však spotřeba sladkostí a dalších potravin obsahujících větší množství cukru," řekla nutriční specialistka Věra Boháčová.

"Záleží nejen na tom, kolik cukru je v nápojích (a potravinách a výrobcích) obsaženo, ale kolik jich konzumujeme, tedy v jakém množství a frekvenci. V neposlední řadě je třeba brát v úvahu denní režim a aktuální zdravotní stav, problematika není úplně jednoduchá," dodala Boháčová.

Boháčová také uvedla, že podle odborných doporučení by měl příjem cukru tvořit nejvíce deset procent z celkové denní přijaté energie, což odpovídá asi 50 až 60 gramům. "Ideálně však ještě polovinu z tohoto množství. U dětí je doporučené množství zhruba poloviční," vyjasnila.

[chooze:article;value:563682]

​Zavedení nové daně podle ní také není nejlepší postup. "Domnívám se, že daleko účinnější by bylo více se zaměřit na edukaci v oblasti ozdravění životosprávy (na úrovni složení stravy a zařazení pravidelného pohybu), než sankcionovat jen užší spektrum výrobků, které obsahují cukr," vysvětlila.

Loni v říjnu zveřejnila organizace PAQ Research návrh, podle nějž by se platila daň u nápojů obsahujících více než 50 gramů cukru na litr spotřební daň 3,4 koruny na litr. Za každých dalších deset gramů cukru v obsahu by se platilo 0,35 koruny na litr. Návrh by měl do kasy přinést asi 2,7 miliardy korun.

Jak můžete vidět v tabulce níže, dvoulitrová lahev Coca Coly by se mohla podle návrhu pořádně prodražit. Aktuálně se dá koupit asi za 50 korun, nově by stála asi 61 korun. Dvoulitrovka Kofoly by podražila o devět korun.

nápoj cukr na 1 l
nynější cena (lahev) nová cena (lahev)
Coca Cola (2 l) 112 g 50 Kč 61 Kč
Sprite (1,5 l) 82 g 45 Kč 51,7 Kč
Fanta (2 l) 108 g 50 Kč 60,3 Kč
Kofola Original (2 l) 80 g 40 Kč 48,9 Kč
Vinea bílá (1,5 l) 95 g 39 Kč 46,2 Kč
Pepsi (2,25 l) 70 g 47,5 Kč 56,7 Kč
Mirinda (2,25 l) 78 g 47,5 Kč 56,7 Kč
zdroj: čeští obchodníci a výpočet TN.cz

TN.cz oslovilo výrobce nejoblíbenějších limonád, zda by kvůli nové dani zvážili snížení obsahu cukru ve svých výrobcích. Ti ale říkají, že hladinu cukru už snižují.

"Výrobci nápojů v celé Evropě dlouhodobě snižují obsah přidaného cukru ve svých produktech. Data Unie výrobců nealkoholických nápojů (UNESDA) mluví jasně. Nadměrná konzumace cukru lidem neprospívá, proto se členové UNESDA zavázali k dosažení celkového snížení obsahu cukru ve svých produktech o 33 % do roku 2025 oproti roku 2000. Jako součást asociace UNESDA se tak dobrovolně zavázali snížit obsah cukru ve svém celkovém portfoliu nápojů o dalších deset procent do roku 2025," vysvětlila výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová.

[chooze:article;value:563578]

​Dochucované minerálky se vejdou do limitu a daň jim tak nehrozí. I tak ale obsah cukru omezují. "Mattoni 1873 nabízí spotřebitelům pestrou paletu nealkoholických nápojů včetně balených pramenitých a minerálních vod. Průběžně inovujeme naše produkty v souladu s celosvětovým trendem zdravého životního stylu a snižujeme obsah cukru v našich nápojích, nikoli však záměnou cukru za umělá sladidla, ale změnou celé receptury nápoje. Takto jsme například u některých našich výrobků změnili recepturu tak, aby vyhovovala tzv. pamlskové vyhlášce a tyto výrobky mohly být v nabídce nápojů ve školních bufetech. Množství cukru v našich nápojích i nadále snižujeme, zároveň i nové výrobky v souladu s těmito trendy vyvíjíme," sdělila mluvčí Mattoni 1873 Lutfia Volfová.

Firma podporuje stanovisko Svazu minerálních vod a nesouhlasí se zaváděním dodatečných daní na potraviny. "Daň ze slazených nápojů nikoho před obezitou neochrání a výrobci nealkoholických nápojů (minerálních vod nevyjímaje) sami v poslední dekádě snižují obsah cukru ve svých výrobcích (provádějí tzv. reformulaci obsahu cukru), aniž by k tomu byla potřeba speciální daň," doplnila Volfová.

V otázce daně z tichého vína není stále rozhodnuto. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku června:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.