Analýza atentátu na Trumpa: Experti odhalili zásadní chyby

Zatímco Donald Trump hovoří a dav nadšeně skanduje, lidé stojící stranou si všímají muže lezoucího na střechu. Když je nahoře, lehá si. "Chtěli jsme upozornit policisty tím, že jsme na něj ukazovali. Policisté byli zmatení a nechápali, co se děje," popsal svědek Greg Smith.

Jeden z mužů zákona prý nakonec vylezl na střechu, mladík na něj ale namířil zbraň, a tak se stáhl. Vzápětí otočil pušku k pódiu a spustil palbu.

[chooze:article;value:564806]

​"Tenhle člověk s omezenými schopnostmi, znalostmi a výcvikem byl schopen zaútočit na bývalého prezidenta. Co kdyby to byl někdo, kdo je opravdu cvičený v tom, jak někoho zavraždit?" ptá se bezpečnostní expert Andrew J. Scott III.

I podle českých bezpečnostních expertů může Trump děkovat štěstěně. "Žije díky tomu, že se ten chlap netrefil," uvedl bezpečnostní expert Lumír Němec.

Zajištění bezpečnosti na podobných akcích se věnují dlouhé hodiny, samozřejmostí je prohlídka prostoru a vytipování rizikových míst. V městské zástavbě je to složitější, to ale nebyl tento případ. "Je poměrně s podivem, že ten střelec se dokázal dostat na střechu, která byla vlastně v dosahu jediná, a nějakým způsobem se tam dokázal zabydlet," vysvětil bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda.

[chooze:article;value:564793]

​Do zmáčknutí spouště byl zřejmě muž za horizontem střechy a snajpři tajné služby ho neviděli. A možná o něm vůbec nevěděli. Podle bývalého metodika z Útvaru rychlého nasazení (URNA) Martina Svozila byl největší problém v komunikaci mezi policií a agenty. Policejní postup čeká podrobný rozbor federálních úřadů. Na výsledky se zřejmě bude čekat týdny.

Česká policie uvedla, že v souvislosti se střelbou na Trumpa vyhodnotí všechny dostupné informace a využije je v rámci výcviku. Zatím prý neuvažuje o navýšení počtu policistů, kteří se starají o bezpečí chráněných osob.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.