Tyto příznaky upozorňují na vážnou nemoc. Všimnete si jich při mluvení

Na ne příliš známé příznaky zákeřné Parkinsonovy choroby upozornili odborníci z britské zdravotní pojišťovny Usay Compare. Podle nich mohou před nemocí varovat například poruchy řeči, píše web Mirror.

S postupujícím onemocněním se totiž pacientova řeč stává tišší a monotónnější. Varovným signálem je také zhoršená artikulace nebo nezřetelné vyjadřování. Tyto příznaky se ale mohou objevovat postupně a mohou být mylně připisovány změnám, které souvisejí s věkem.

Dalšími málo známými příznaky Parkinsonovy choroby mohou být také ztráta čichu nebo nespavost, píše portál Bristol Live. Nemoc totiž způsobuje zmatek ve spánkových vzorcích. Na lehkou váhu by se tak neměly brát ani náhlé noční můry.

[chooze:article;value:561747]

"Identifikace těchto příznaků je pro usnadnění zvládání onemocnění klíčová. Včasná diagnóza umožňuje cílené terapie nebo přístup k podpůrným službám, které jsou přizpůsobené individuálním potřebám," uvedl mluvčí společnosti Usay Compare. "Je dokázáno, že včasná diagnóza navíc zpomaluje postup onemocnění a zlepšuje také celkové výsledky," dodal.

Parkinsonova choroba je onemocnění nervového systému, které souvisí především s různými poruchami hybnosti. Nemoc v současné době nelze vyléčit. Podle Národního zdravotnického informačního portálu v České republice trpí Parkinsonovou nemocí 15 až 17 tisíc lidí.

Nová naděje pro pacienty s Parkinsonem. Příznaky mizí z minuty na minutu (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.