Pokus o atentát na Trumpa. Střelec ho na mítinku trefil do ucha, útočníka zabili agenti

[chooze:gallery;value:36623]

​Série výstřelů se ozvala v sobotu kolem 18. hodiny místního času (půlnoc našeho) na mítinku v Butleru. Trump na pódiu padl k zemi a naskákali na něj agenti tajné služby, aby ho kryli, uvedla CNN.

Poté Trumpovi pomohli na nohy. Exprezident měl na tváři krev a kynul zdviženou zaťatou pěstí. Poté ho ochranka odvedla ke koloně aut a odjeli.

Krátce poté tajná služba oznámila, že Trump je v bezpečí. Jeho mluvčí Steven Cheung informoval, že bývalý prezident je v pořádku.

[chooze:article;value:562366]

​Střelec byl podle zdrojů CNN z bezpečnostních složek zneškodněn. Podle agentury AP nebyl účastníkem shromáždění a zabili ho agenti americké tajné služby. Zemřel rovněž jeden z Trumpových příznivců, další dva jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Podle mluvčího tajné služby Anthonyho Guglielmiho podezřelý pálil z vyvýšené pozice mimo areál, kde se konalo shromáždění. Některá média uvádějí, že šlo o střechu budovy vzdálené 100 až 150 metrů od pódia a použitou zbraní byla útočná puška typu AR.

https://x.com/yashar/status/1812250271428538706

"Okamžitě jsem poznal, že něco není v pořádku, protože jsem slyšel svištící zvuk, výstřely a okamžitě jsem ucítil, jak kulka protrhla kůži. Došlo k velkému krvácení," popsal po ošetření v místní nemocnici Trump na síti Truth Social. Kulka mu prostřelila horní část pravého ucha. Poděkoval bezpečnostním složkám a kondoloval rodině zabitého i zraněného účastníka shromáždění. O mrtvém střelci podle svých slov zatím nic neví.

Incident se odehrál na počátku mítinku, když Trump hovořil o nelegální migraci. Nalevo od pódia se ozvaly rány. Bylo vidět, že exprezident se natahuje pravou rukou k uchu a na tváři má krev, popsala AP.

Lidé poblíž si lehali na zem a křičeli. Na akci bylo několik tisíc lidí. V době, kdy agenti Trumpa kryli, rány stále doznívaly. Vypukl chaos, část diváků si myslela, že jde o show spojenou s petardami. Jiní poznali, že se střílí.

[chooze:article;value:562980]

​Po Trumpově odjezdu začali policisté areál vyklízet. FBI ve spolupráci s tajnou službou vyšetřuje případ jako pokus o atentát na bývalého prezidenta. Vyšetřovatelé znají totožnost pachatele, zveřejní ji během několika hodit, až bude oficiálně potvrzena. Prioritou je zjistit jeho motiv.

Násilný čin odsoudili vrcholní představitelé republikánů i demokratů. Včetně Trumpova soupeře v nadcházejících volbách prezidenta Joe Bidena: "Jsem vděčný za zprávu, že je v bezpečí a daří se mu dobře," napsal na síti X s tím, že se za něj modlí. "Jill a já jsme vděční tajné službě, že ho dostala do bezpečí. V Americe není místo pro takový druh násilí. Musíme se sjednotit jako jeden národ a odsoudit ho". Biden pozastavil svou předvolební kampaň a s Trumpem si telefonovali.

Nejhorší prezident v dějinách Ameriky, častovali se Biden s Trumpem v první debatě (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.