Evropské počasí se radikálně změní. Drsný verdikt arabských meteorologů

Evropský kontinent prožívá léto, během kterého se střídají vedra s prudkými lijáky. "Povaha povětrnostních podmínek se vyznačuje extrémně vysokou nestabilitou, která v několika regionech způsobuje vlny povodní," popsali meteorologové z ArabiaWeather.

V poslední době se starý kontinent podle nich potýká s vlivem klimatické změny. Právě kvůli ní po vedrech atakujících 40 stupňů Celsia přichází silné bouřky, lijáky, povodně, ale i sucho a zvyšování hladiny moře.

"Tato výzva vyžaduje společnou reakci a trvalé úsilí vlád a komunit, aby se přizpůsobily negativním dopadům změny klimatu, snížily emise uhlíku a chránily životní prostředí a přírodní zdroje," míní meteorologové.

[chooze:article;value:564419]

K tomu se navíc přidá jev La Niña, který má začít podle posledních předpovědí amerických meteorologů působit od srpna. Má totiž ovlivnit i počasí v Evropě. 

"Může mít za následek změny v rozložení dešťových srážek, což v některých oblastech zvyšuje množství přívalových srážek a vede ke zvýšení hladin řek a potoků, což zvyšuje možnost povodní," varovali arabští meteorologové.

Když naposledy La Niña působila, znamenalo to intenzivní deště a záplavy v jihovýchodní Asii a části Austrálie. Srážky bývají častější, ale v zimě méně sněhové. Letos navíc ještě stihne ovlivnit hurikánovou sezónu, upozornil web FOX Weather

Česko bičují prudké lijáky. Platí důrazná výstraha meteorologů (13/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.