Dovolená v ohrožení. Oblíbené italské městečko dalo stopku turistům

Antické město Agrigento na italském ostrově Sicílie je přímo turistickým rájem. Turisty láká například nedaleké Údolí chrámů a starověký archeologický areál. Kvůli starověkému systému akvaduktů a extrémním vedrům ale ve městě začala docházet voda, píše italský web Fatti & Avvenimenti.

Hotely a penziony nejen ve městě, ale i na blízkém pobřeží, jsou tak nuceny odmítat turisty. Nedokázaly by jim totiž zajistit tekoucí sprchu nebo splachovací záchod. Jak připomíná web CNN News, Sicílie kvůli extrémnímu suchu vyhlásila nouzový stav už v únoru.

S vodou na příděl tak aktuálně musí na největším ostrově ve Středozemním moři vyjít zhruba milion lidí, což je pětina obyvatel ostrova. Přes noc je pak dodávka vody v mnoha oblastech zcela uzavřena.

[chooze:article;value:563859]

Tamní hoteliéři tak turistům pomáhají shánět ubytování v jiných částech ostrova, kde jsou omezení méně přísná, nebo žádná. Z aktuální situace jsou ale zoufalí.

"Situace má špatný dopad na cestovní ruch. Bude to mít vážné ekonomické důsledky. Cestovní ruch je totiž hlavní sektor, na který každý v této části ostrova spoléhá," uvedl Giovanni Lopez, majitel penzionu v centru města.

Sicílii trápí v posledních letech extrémní vedra. Vloni například ostrov zachvátily velké požáry. Úřady tak musely evakuovat turisty a někteří museli svou dovolenou zrušit, nebo odložit.

​V Itálii se minulý týden probudily vulkány. Podívejte se na záběry: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.