Úřad udeřil na dodavatele kvůli cenám energií. Rozdal rekordní pokuty

ERÚ nejčastěji řeší problémy s vyúčtováním a reklamacemi, někteří dodavatelé totiž neplní své povinnost vůči spotřebitelům. Úřad na to upozornil v tiskové zprávě.

Za pozdní vyúčtování padají vysoké pokuty. Společnost ELGAS Energy musela zaplatit 1,2 milionu korun, Lidová energie rovný milion. 

Historicky nejvyšší pokutu 4,75 milionu korun ale obdržela firma Armex Energy. V době energetické krize totiž nedodržovala fixní ceny a účtovala vyšší, nevyřizovala včas reklamace a požadovala platby za neobjednané služby.

[chooze:article;value:559296]

"Energetická krize, kterou kvůli tvrdé politice Ruska zažívá celá Evropa, je zcela bezprecedentní a fixní ceny bohužel v této situaci udržet nelze. Ceny energií na evropských energetických burzách od jara vzrostly zhruba pětinásobně. Pro srovnání, cenové výkyvy se v době před krizí pohybovaly plus minus kolem 20 procent," uvedl v roce 2021 pro TN.cz generální ředitel a spoluvlastník Armex Energy Hynek Sagan. 

"Společnost Armex Energy se ve správním řízení hájila tím, že ji k takové jednostranné změně smlouvy opravňovaly mimo jiné i všeobecné obchodní podmínky. Všeobecné obchodní podmínky platné v době, kdy dotčení spotřebitelé podepsali smlouvy, však podobná ustanovení neobsahovaly. Dodavatel je změnil až dodatečně, a to ryze účelově, jen aby nemusel dodržet své závazky," vysvětlila členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

[chooze:article;value:560098]

"Za protispotřebitelské chování dodavatelů a zprostředkovatelů jsme v prvním pololetí udělili 27 pravomocných pokut v celkové výši 12 milionů korun. Navíc jsme vydali řadu rozhodnutí v prvním stupni, proti nimž dotyční podali tzv. rozklad, tedy opravný prostředek podobný odvolání. I proto očekávám, že trend vysokých pokut bude pokračovat i v nadcházejícím období,“ upozornil předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

V prvním pololetí loňského roku uložil úřad pokuty ve výši 5,4 milionu korun, ve druhém 3,1 milionu. 

Topná sezona je dávno u konce. Ceny energií ale stále rostou (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.