Tchaj-wan vyhlásil bojovou pohotovost. Kvůli Číně

Rozsáhlé čínské vojenské cvičení vyvolalo poplach na Tchaj-wanu. Čína v provincii Vnitřní Mongolsko provedla velký raketový test, který zaznamenaly i tchajwanské úřady. Vnitřní Mongolsko se přitom nachází přibližně 2 000 kilometrů od ostrovního státu.

I přes vysokou vzdálenost vyhlásil Tchaj-wan bojovou pohotovost a aktivoval své vzdušné síly, aby se v případě potřeby mohl bránit raketové salvě. Armádní složky, které test provedly, totiž náleží k takzvaným Raketovým silám, které mají na starost i čínský jaderný arzenál, píše agentura Reuters.

[chooze:article;value:557019]

​Testy začaly ve 4 hodiny ráno tamního času a Tchaj-wanu se nedotkly, tamní vláda je však stále v pohotovosti. Čínské ministerstvo zahraničí totiž na cvičení nijak neupozornilo a Tchaj-wan, který Čína čím dál častěji ohrožuje, proto znervózněl.

Agrese Číny vůči Tchaj-wanu v poslední době stupňuje. Letos v květnu pořádalo čínské námořnictvo cvičení v průlivu, který odděluje Tchaj-wan od zbytku Asie. Při něm simulovalo výstřely na ostrov ve snaze zastrašit tamní obyvatelstvo, uvedla agentura AP.

Čína ostrov považuje za své území už od roku 1949, kdy se na ostrov stáhli podporovatelé Kuomintangu, který tvořil předchozí vládu Číny. Před hrozbou invaze Číny na ostrov varují hlavně Spojené státy, které jsou největším spojencem Tchaj-wanu v případě vypuknutí války.

Analytik: Čína nechce, aby Rusko prohrálo válku. Je pro ni výrazným spojencem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.