Před 20 lety zemřel zpěvák Zich (†55). Osudnou mu byla dovolená na Korsice

[chooze:gallery;value:36530]

V sobotu uplynulo 20 let od úmrtí českého zpěváka Karla Zicha, přezdívaného český Elvis. Ve vlnách Středozemního moře u ostrova Korsika ho při potápění v 55 letech postihla srdeční slabost a tep do žil se mu už nevrátil.

Na dovolenou tam tehdy vyrazil se svou druhou manželkou Janou a asi deseti kamarády, při ponoru poblíž města Porto-Vecchio se mu ale přitížilo. Spolu s dalšími potápěči se měl potýkat se silnými proudy a stihnout se ještě vynořit. "Ty vole, mně je blbě," řekl ještě podle Blesku před smrtí instruktorovi Radomíru Hertlovi.

[chooze:article;value:408857]

Ve vlnách upadl do bezvědomí. Nepomohlo umělé dýchání prováděné ještě v moři ani resuscitace na lodi. Vrtulník sice přivezl lékařskou pomoc, ale po hodině a čtvrt už byla konstatována pouze smrt. "Jeho fyzická kondice byla dobrá. Před a při ponoru nevykazoval žádnou známku stresu," řekl Hertl.

Zich vystudoval kompozici na Státní konzervatoři a úspěšně dokončil i estetiku a sociologii na Karlově Univerzitě. Tam během stávek po upálení se Jana Palacha začala před 55 lety jeho pěvecká kariéra. Setkal se s vedoucím souboru Spirituál kvintet Jiřím Tichotou, který mu nabídl angažmá.

Přestože byl kvalitním klavíristou, souboj nástrojů jasně vyhrála kytara, a hlavně na té dvanáctistrunné byl nenapodobitelný. V roce 1974 odešel na sólovou dráhu a vydal první LP desku Dům č. 5.

[chooze:article;value:561704]

Dvakrát si odnesl Stříbrnou Bratislavskou lyru, a především po boku skupiny Flop zažíval úspěšnou éru. Písně Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů či duet s Lenkou Filipovou Mosty se hrají v rádiích dodnes. V osmdesátých let deklasoval konkurenci alby Paráda či následovně Není všechno paráda, kde se styl Elvise nedal zapřít.

Po revoluci se vrátil do Spirituál kvintetu a pokračoval ve výrazném pracovním tempu. Netušil ale, že jeho srdce je nemocné. Karel Zich by se letos v červnu dožil 75 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.