Orbán svou cestou za Putinem porušil smlouvy EU. Maďarsku hrozí sankce

Maďarský premiér Viktor Orbán porušil unijní smlouvy, když minulý týden navštívil ruského prezidenta Vladimíra Putina v Moskvě. Deník Financial Times to uvedl s odvoláním na právní službu Evropské unie.

Orbán svým jednáním porušil unijní smlouvy, které zakazují jakákoli "opatření, která by mohla ohrozit dosažení cílů Unie." Deníku to sdělily tři osoby, které se záležitosti věnují. Porušil i zákonné ustanovení, podle kterého mají všichni členové vykonávat zahraničněpolitické aktivity "bez výhrad v duch loajality a vzájemné solidarity."

"Jet do Moskvy byla politická chyba. Za deset let jsem nikdy neviděl tak ostrou reakci 26 dalších zemí na jednání jedné země," okomentoval aktivitu maďarského premiéra předseda Evropské rady Charles Michel. Orbánovo jednání označil za nepřijatelné.

[chooze:article;value:564509]

​Všechny ostatní státy cestu maďarského premiéra ostře odsoudily. Michel zdůraznil, že Orbán nemá mandát, aby jednal jménem EU. Podle televize Euronews se začalo mluvit i o tom, zda by bylo možné zkrátit maďarské předsednictví.

Podle serveru Politico jsou ale možnosti velmi omezené. Na středečním jednání ani jeden velvyslanec nenaznačil možnost zrušení předsednictví, uvedlo několik diplomatů EU. I tak se ale najdou tací, kteří chtějí jednat.

Estonská poslankyně Riho Terrasová chce Maďarsku pozastavit jeho právo hlasovat o rozhodnutích EU. Jde o nejzávažnější politickou sankci, kterou lze na členskou zemi uvalit. Další možností je například bojkot neformálního setkání ministrů, které se uskuteční na konci srpna v Budapešti.

Maďarské předsednictví, které začalo teprve před čtrnácti dny, je už na svém začátku ostře sledováno. Unijní diplomaté nevylučují, že dojde k dalšímu vyhrocení situace.

EU se kvůli Putinovi pustila do Orbána. To snad není možné, zní z Polska. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku června:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.