Baldwin do vězení nepůjde. Soud zrušil hercovo obvinění za smrt kameramanky

Baldwin tak už nemůže být trestně stíhán za incident z roku 2021, kdy při zkoušce na jednu ze scén vyšla z jeho revolveru rána, která usmrtila kameramanku a zranila režiséra. Herec přijal verdikt v soudní síni v Santa Fe se slzami v očích, uvedla CNN.

Za neúmyslné zabití mu hrozil rok a půl vězení. Baldwin se hájil tím, že zbraň neměla být v žádném případě nabitá ostrými náboji, což měli zkontrolovat rekvizitáři (zbrojíři). Prokurátoři mu vyčítali neopatrné zacházení se střelnou zbraní a porušení pravidel bezpečnosti.

Případ se ani nedostal před porotu. Soudkyně Mary Marlowe Sommerová zamítla kauzu na základě nesprávného postupu policie a státních zástupců, kteří podle ní před obhajobou zatajovali důkazy.

[chooze:article;value:538068]

​"Pozdní objevení těchto důkazů v průběhu soudního řízení znemožnilo efektivní využití důkazů takovým způsobem, že to mělo dopad na základní spravedlnost řízení," uvedla soudkyně. "Pokud toto jednání nedosahuje úrovně zlé víry, rozhodně se jí blíží,“ doplnila.

Oněmi důkazy jsou náboje, které v březnu přinesl muž na polici v Santa Fe s tím, že souvisí se smrtí kameramanky. Mělo jít o munici dodávanou filmařům firmou, která však tvrdí, že na natáčení ostré náboje neposkytla a ani nebyla v tomto ohledu obviněna.

Policie tento důkaz do domluvě se žalobci nezaevidovala do spisu k případu Rust a neinformovala o něm hercovi obhájce. Ti to považují za zatajování důkazů a obvinili prokuraturu, že se snaží za každou cenu poslat Baldwina do vězení, místo toho, aby zjistila, jak se ostré náboje do revolveru dostaly.

[chooze:article;value:545167]

​Za neúmyslné zabití byla již odsouzena zbrojířka filmového štábu na rok a půl do vězení. Vinu popírá a proti verdiktu se odvolala. Její právník podle agentury AP nyní bude požadovat stejné zamítnutí případu, jako u Baldwina.

Herec, který se podílel i na produkci westernu Rust, stále čelí spolu s ostatními producenty občanskoprávním žalobám ze strany rodičů a sestry zastřelené kameramanky. Ty se však mohou týkat jen případného finančního odškodnění. Film byl nakonec dotočen v roce 2023 a jeho uvedení do kin by podle producentů mělo uctít památku kameramanky Halyny Hutchinsové a vydělat peníze pro jejího malého syna.

Začal soud s Alecem Baldwinem. Zabijáka jen hrál, tvrdí jeho obhájce (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.