Zájem o klimatizace rapidně roste. Rozhoduje cena, výkonnost i vzhled

Tak jako šplhají teploty na teploměru, rostou i tržby prodejců chladících zařízení. "Letošní sezóna je extrémní, protože nikdo na začátku nepřemýšlí dopředu a řeší se to vždycky až na poslední chvíli, když nastanou tepla," uvedl technik klimatizací Jan Šimek.

"V letošním roce sledujeme zvýšený zájem o klimatizace, a to o desítky procent. Největší zájem je o mobilní klimatizace," řekla mluvčí Alzy Eliška Čeřovská. A to v cenovém rozmezí mezi osmi a 15 tisíci korunami. Obejdou se bez stavebních úprav.

Kvůli většímu výkonu i menší hlučnosti někteří zákazníci dávají přednost těm napevno umístěným. Ochotni jsou zaplatit kolem 30 tisíc korun. Zajímá je především výkon, design a překvapivě i to, zda klimatizace topí.

[chooze:article;value:564281]

"Už není úplně trend té bílé, ale naopak ladit se stěnou, s vymalováním. Každá druhá otázka je, zda klimatizace i topí. V létě si přichladím, v zimě bez problému topíme do mínus 20 stupňů," řekl Šimek.

S využitím takzavné chytré domácnosti můžete některé klimatizace zapnout ještě před odchodem z práce přes mobilní aplikaci. A ve chvíli, kdy přijdete domů, tak máte vychlazeno na požadovanou teplotu.

Zatímco někteří lidé si léto bez klimatizace nedovedou představit, jiným příliš nevyhovuje. "Poslední dobou mi to nedělá úplně dobře na zdraví, bolí nás z toho v krku," řekla jedna z divaček televize Nova.

[chooze:article;value:564419]

Takovým základním pravidlem je, že rozdíl mezi venkovní teplotou a tou nastavenou na přístroji by neměl být větší než pět stupňů.

"Jestliže je na ní nastaveno například 25 stupňů a proudí z ní studený vzduch, tak to tělo vnímá třeba jako jenom 18 stupňů. Člověk se potom opravdu může nachladit a mít suchý kašel a podobně," vysvětlil praktický lékař Cyril Mucha.

O něco vhodnější, ale méně efektivní, jsou ventilátory nebo čističky, které ochlazují obydlí prouděním vzduchu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.