Putinova hybridní válka přiostřuje. Nebojí se ani pokusů o atentát

Na jedné straně válka, kde hlavní roli hrají zbraně, na straně druhé boj, kde o vítězí rozhoduje množství informací. Rusko vede obojí. Režim prezidenta Putina se v hybridní válce neštítí ani úkladných vražd.

V hledáčku Kremlu se podle informací amerických tajných služeb ocitl Armin Papperger, šéf firmy Rheinmetall, která je jedním z největších výrobců zbraní v Německu. Likvidaci ředitele zbrojovky, která pro Ukrajinu vyrábí dělostřelecké granáty a vojenská vozidla, zpravodajské služby prý zabránily na poslední chvíli.

"Bereme velmi vážně výrazně zvýšenou hrozbu ruské agrese. Jednáme s našimi mezinárodními partnery a bezpečnostními orgány dalších států, abychom ochránili naši zemi a zmařili Putinovy plány," uvedl mluvčí spolkového ministra vnitra Maximilian Kall.

[chooze:article;value:564053]

Podle zahraničních médií přitom Putinův režim plánoval spáchat atentát i na další vedoucí pracovníky firem podnikajících v obranném průmyslu v Evropě. 

Velkou špionážní kauzu řeší i Austrálie. Ta teď v Brisbane zadržela vojákyni a jejího manžela s ruskými kořeny, kteří se údajně snažili získat přístup k choulostivým obranným materiálům a ty pak předat Moskvě.

[chooze:article;value:559766]

"Informace hledali s úmyslem poskytnout je ruským orgánům. To, jestli byly tyto informace skutečně předány, zůstává klíčovým bodem našeho vyšetřování," sdělil komisař Australské federální policie Reece Kershaw.

Rusko má v Evropě provádět také různé typy sabotáží, od vandalství, přes útoky na muniční sklady, až po žhářské útoky. Začátkem června do garáží pražského dopravního podniku pronikl muž, který zapálil tři autobusy. I tento cizinec byl nejspíš instruován ruskými tajnými službami.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.