Čechů umírá v cizině stále více. Neštěstí jdou často naproti

I vysněná dovolená může skončit tím nejhorším možným způsobem. Je jasné, kam Češi jezdí nejraději. A tam také logicky nejčastěji umírají.

"Slovensko, Chorvatsko, Egypt a je to i Řecko," vyjmenoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Jedním z hlavních důvodů je to, že jich tam prostě víc jezdí. 

"Zároveň se mění charakter dovolené. Dovolená odpočinková se mění v dovolenou zážitkovou," popsal místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

[chooze:article;value:564410]

Leckoho už nebaví jen smažit se na pláži, adrenalin táhne. To zároveň nese vyšší riziko. 

Vyrazit za hranice a třeba rovnou do exotiky bez cestovního pojištění je pořádný hazard. V těch fatálních případech i pro příbuzné hazardéra. Repatriace těla z některých zemí může vyjít na miliony.

"To je právě součástí cestovního pojištění, tam je součást toho i repatriace, kterou potom zajistí ta pojišťovna, u které jsem pojištěný," vysvětlil specialista na cestovní pojištění ČAP Petr Koblížek.

[chooze:article;value:561928]

Nejčastějšími příčinami úmrtí na dovolené jsou u Čechů zdravotní trable, utonutí, nehody či přecenění vlastních sil. Ale třeba i snaha o pořízení selfie na hraně vodopádu. Před několika týdny šokoval veřejnost případ českého chlapce, kterého v Chorvatsku zabil výbuch granátu. Podle tamních úřadů ho sebral na vojenském cvičišti.

Češi se na dovolené stávají také oběťmi trestných činů. V létě 2015 zavraždil v albánských horách dvojici turistů místní mladík, který chtěl ukrást jejich auto. Notoricky známý je pak případ Petra Kramného. Ten v Egyptě zavraždil vlastní ženu a dceru.

Ministerstvo zahraničí doporučuje registrovat se před výjezdem do ciziny v systému Drozd. Ten o vaší cestě poskytne úřadům nejdůležitější údaje, které se automaticky smažou měsíc po odjezdu ze zahraničí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.