Bidenovy přeřeky způsobily problémy. Jeho konec žádají další demokraté

"A teď slovo předávám prezidentovi Ukrajiny, který má tolik kuráže, jako odhodlání. Dámy a pánové, prezident Putin," prohlásil Biden. Následoval rozpačitý potlesk a zmatené pohledy. Okamžik, který jako by zastínil všechny uplynulé dny schůzek. Prezident Biden se hned snažil situaci zachránit.

"Prezident Putin? porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj!" řekl. Od Zelenského si vysloužil úsměv i pohotovou odpověď. "Já jsem lepší," poznamenal. "Jste sakra lepší," souhlasil Biden.

Jenže to nebyl jediný přeřek večera, což se nehodí ve chvíli, kdy Biden čelí tlaku, aby se kandidatury vzdal. O dvě hodiny později na tiskové konferenci si Biden spletl svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou s Donaldem Trumpem.

[chooze:article;value:564471]

Trump to okamžitě komentoval na své sociální síti Truth. "Skvělá práce, Joe!" vzkázal.

Jinak ale Biden na tiskové konferenci působil relativně suverénně. Otázkám novinářů zvládl čelit téměř hodinu. Týkaly se podpory Ukrajiny i jeho zdraví. Jednání označil za úspěšná i prezident Petr Pavel.

"Myslím, že přes původní rozpaky, jestli bude znění dokumentu, ale i jednotlivých vystoupení dostatečně silné pro Ukrajinu, se ukázalo, že pomoc Ukrajině byla opravdu velice silná," řekl český prezident.

Ukrajina má v tuto chvíli podporu Severoatlantické aliance i Spojených států jistou. Situace se ale může změnit po podzimních volbách tady v USA. V závislosti na tom, kdo usedne v Bílém domě a v Kongresu.

[chooze:article;value:564173]

Trable prezidenta Bidena ale opět rozvířily diskuse o jeho schopnosti zastávat prezidentský úřad. Část podporovatelů demokratů se rozhodla zmrazit dary ve výši dvou miliard korun, pokud Biden bude trvat na účasti v prezidentských volbách. 

O dalším postupu panuje řada spekulací. Po skončení summitu NATO se ozvali další demokratičtí zákonodárci, kteří požadují, aby se prezident vzdal kandidatury a přenechal místo někomu jinému, celkem je jich už teď 18.

Demokratická strana si podle amerických médií už dokonce nechává zpracovávat různé analýzy a průzkumy, jak by se dařilo v prezidentském klání současné viceprezidentce Kamale Harrisové. Situace je ale v tuto chvíli opravdu nepředvídatelná. Biden ovšem opakovaně tvrdí, že neodstoupí.

Jméno nového kandidáta by museli demokraté oznámit nejpozději na nominačním sjezdu v půlce srpna v Chicagu. Ten republikánský začíná ve Wisconsinu už příští týden, tam bude oficiálně potvrzený Donald Trump jako kandidát strany a také se už dozvíme i jméno jeho možného viceprezidenta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.