Výstraha meteorologů pro celé Česko! Bouřky budou extrémně silné

[chooze:gallery;value:36577]

​Bouřky se mají znovu objevit už ve čtvrtek po poledni. Výstraha platí pro celý Karlovarský, Ústecký, Liberecký kraj a Prahu a pro část Plzeňského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Podle ČHMÚ se ojediněle objeví silné bouřky s přívalovými dešti. Napršet může až 30 milimetrů a mohou padat kroupy o velikosti až dva centimetry.

"Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků," uvádějí meteorologové. Lidé si mají dávat pozor především na padající větve.

[chooze:article;value:564226]

​​​Velmi silné bouřky hrozí na území celé České republiky v pátek od 14. do 20. hodiny. Od večerních osmi hodin do sobotních dvou hodin ráno pak bouřky hrozí na východě našeho území. Extrémní počasí meteorologové očekávají v části Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a v celém Olomouckém, Moravskoslezském i Zlínském kraji.

Napršet může kolem 50 milimetrů a v případě opakovaných bouřek až 80 milimetrů. "Vzhledem k vysoké nasycenosti území může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň," dodává ČHMÚ.

Nárazy větru mohou dosahovat až rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. "Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně," upřesňují meteorologové. I v pátek se očekávají kroupy do dvou centimetrů. 

Českem se prohnaly silné bouřky. Na jihu Čech padaly kroupy velké jako míčky. Podívejte se na čtvrteční vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.