Turisty ve slovenských Tatrách zasypala lavina. Mezi zraněnými jsou i Češi

Kamennou lavinu ve čtvrtek spustily silné bouřky, které zasáhly Slovensko. Kameny se utrhly v Monkovej dolině v Belianských Tatrách na severu země, kde se nachází populární turistické trasy. Při sesuvu kameny poškodily několik mostů, píše portál noviny.sk.​

Přírodní katastrofa si vyžádala dvě oběti. Kameny řítící se z kopce zasypaly přístřešek, ve kterém se před bouří schovávali turisté. Dvě dívky kameny těžce poranily. Zraněním podlehly. Kameny dalších 14 turistů zasypaly. Horská služba si na pomoc povolala i vrtulník.

[chooze:article;value:556653]

Podle informací portálu tvnoviny.sk se podařilo zasypané turisty už vysvobodit. Z nich 11 sešlo z kopce po svých bez větších zranění, zatímco tři museli záchranáři přepravit do nemocnice vrtulníkem. 

"Naši chlapci se vrátili s pláčem, že zemřely dvě krásné dívky. Jedna prý měla být Slovenka a druhá Polka. Myslím, že mezi zraněnými jsou i Češi," řekl televizi Markíza starosta obce Ždiar Pavel Bekeš.

[chooze:article;value:551797]

"Mezi zraněnými jsou čeští občané, ale mimo ohrožení života. Česká ambasáda v Bratislavě situaci řeší," potvrdil pro TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Bouře v Tatrách udeřily prudce. Z videí natočených lidmi, které bouřka v horách zastihla, je vidět, jak se voda valí z hor a bere s sebou kamení i dřevo. Pod vodou se tak ocitají mosty i silnice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.