Summit NATO končí. Ukrajina bude součástí Aliance, slíbil Stoltenberg

Americký prezident Joe Biden s manželkou jako hostitelé uprostřed a lídři 32 členských zemí NATO podél schodiště. Tak ve středu před Bílým domem ve Washingtonu vypadalo focení do pamětního alba. Hned poté státníci zamířili na slavnostní večeři.

Pozvánku na ni dostali i spojenci NATO z Ukrajiny, Asie a Tichomoří, s nimiž chce Aliance kvůli mnoha bezpečnostním výzvám prohloubit spolupráci. "Tohle je pro Bílý dům velká noc. Slavíme 75 let největšího spojenectví, jaké kdy svět poznal," prohlásil Biden.

[chooze:article;value:564173]

​Spojenectví by se přitom v rámci Severoatlantické aliance mohlo ještě rozrůst. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu v projevu naznačil, že novým členem by mohla být právě Ukrajina.

"Budeme Ukrajinu i nadále podporovat na její nezvratné cestě ke členství v NATO. Až nastane správný čas, Ukrajina bude moci bez prodlení vstoupit. Není otázkou zda, ale kdy," řekl Stoltenberg.

Stoltenberg pak také potvrdil, že Kyjev příští rok dostane od členských států Aliance vojenskou pomoc přesahující v přepočtu jeden bilion korun. "Dalším výstupem bude podpora Ukrajiny a její dlouhodobý rámec, především tedy posílená role NATO při výcviku a materiální pomoci Ukrajině," dodal prezident Petr Pavel. O situaci na Ukrajině také ve středu prezident Pavel osobně jednal s ukrajinským protějškem Zelenským.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.