Prodej alkoholu a tabáku mladistvým. Inspektoři zjistili děsivá čísla

Česká obchodní inspekce uskutečnila v červnu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji pětidenní mimořádnou kontrolní akci. Ta se zaměřovala na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let.

"Uskutečnili jsme celkem 40 kontrol, z toho 22 kontrol bylo realizováno na základě podání občanů," uvedla Jana Ženková, ředitelka inspektorátu pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

Kontrolní nákupy inspektoři prováděli prostřednictvím 16letých figurantů. "Bez ověření věku byly figurantům celkem ve 22 případech prodány alkoholické nápoje, tabákové výrobky nebo elektronické cigarety," řekla Ženková.

[chooze:article;value:564056]

Porušení dozorovaného předpisu tak inspekce zjistila v 55 procentech ze všech kontrolovaných provozoven. "Ve dvou případech dokonce došlo k prodeji alkoholu a cigaret, přestože mladistvé osoby na dotaz prodávajících odpověděly, že jim 18 let není," upřesnila Ženková.

Za porušení zákona hrozí kontrolovaným subjektům pokuta až do výše jednoho milionu korun. Vzhledem k vysokému procentu zjištění, množství podaných stížností a závažnosti porušení budou inspektoři provádět namátkové kontroly s tímto zaměřením i nadále.

Inspektor vyrazil na kontrolu kempů u Vltavy. Jak obstály? (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.