Další přešlap prezidenta Bidena. Volodymyra Zelenského omylem představil jako prezidenta Putina

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek na konferenci NATO omylem představil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako "prezidenta Putina". Nešťastné přeřeknutí, po kterém vzápětí následovala omluva, přišlo v době, kdy Biden čelí intenzivním otázkám ohledně své duševní způsobilosti, informuje server CNBC. Rostoucí počet demokratů totiž Bidena vyzývá, aby kvůli tomu odstoupil z funkce prezidentského kandidáta strany.

Bidenova záměna Zelenského se jménem ruského vůdce, který již více než dva roky vede válku na Ukrajině, přišla necelou hodinu předtím, než měl Biden předstoupit před novináře ve Washingtonu na své první tiskové konferenci od osudné debaty s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Právě kvůli ní se začaly stále silněji ozývat hlasy volající po jeho odstoupení z prezidentského klání.

[chooze:article;value:563741]

"A nyní chci předat slovo ukrajinskému prezidentovi, který má stejně tolik odvahy jako odhodlání. Dámy a pánové, prezident Putin," řekl Biden, než odešel z pódia. Takřka vzápětí si však svou chybu uvědomil a opravil se. Zelenskyj se předtím, než přistoupil k řečnickému pultu pousmál a řekl Bidenovi: "Jsem lepší" než Putin, na což Biden odpověděl: "Jste sakra lepší."

https://twitter.com/atrupar/status/1811517934751056038

Podle NBC News už jedenaosmdesátiletý Biden za své přeřeknutí sklidil kritiku od skupiny demokratů, kteří vytvořili skupinu s názvem Předej pochodeň. "Je znepokojující, že prezident zřejmě nedokáže projít jedinou akcí, aniž by se dopustil chyby, která by mohla nahnat vodu na mlýn Trumpově útočné mašinérii," uvedla skupina v prohlášení. "Nyní všichni s napětím očekáváme, zda bude prezident schopen uspořádat tiskovou konferenci, což je nejzákladnější chléb politiky."

Skupina v prohlášení dále uvedla: "Donald Trump ohrožuje naše práva, naše svobody a naši demokracii. Abychom ho porazili, potřebujeme kandidáta, pro kterého jedna tisková konference není herkulovským úkolem."

Výzvu k rezignaci na funkci prezidenta ve čtvrtek naznačila ve svém prohlášení i republikánka Marie Gluesenkampová Perezová, která uvedla, že "poslední dva týdny strávila tím, že poslouchala své voliče, kteří vyjadřovali své obavy ohledně prezidentova věku a zdraví. Stejně jako většina lidí v jihozápadním Washingtonu, které zastupuji, pochybuji o prezidentově úsudku o jeho zdraví, o jeho způsobilosti vykonávat tuto funkci a o tom, zda je to on, kdo činí důležitá rozhodnutí o naší zemi, a nikoli nevolení poradci."

Američané si podle jejích slov zaslouží cítit, že jejich prezident je dostatečně fit na to, aby tuto práci vykonával. "Krize důvěry ve vedení prezidenta musí skončit. Prezident by měl dělat to, o čem ví, že je správné pro zemi, a klást národní zájem na první místo," dodala Gluesenkampová Perezová.

Bidenova kandidatura visí na vlásku. Důvěru ztrácí u politiků i veřejnosti (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.