Volební průzkum: ANO má obří náskok, lidovci jsou pátí pod čarou

Za vítězným ANO se 33 procenty hlasů se umístila ODS se 14,5 procenta a následovali Piráti s 10 procenty. S méně než 10 procenty by se do Sněmovny dostaly ještě STAN, SPD a TOP 09.

Pod pětiprocentní hranicí by zůstaly KSČM, PRO 2022, SOCDEM, Přísaha a až za nimi vládní lidovci se dvěma procenty hlasů.

[chooze:article;value:553548]

​"Hnutí ANO je nejčastější volbou lidí ve věku 35 a více let. Mezi nejmladšími voliči je čtvrté po ODS, Pirátech a STAN. ANO vede také ve všech vzdělanostních skupinách a mezi důchodci a zaměstnanými," okomentovala výsledky průzkumu agentura Median. Volební účast by byla 60 procent.

​Pokud by se volební výsledky přelily do počtu mandátů podle aktuálního průzkumu, opozice by získala 101 hlasů. Volební model ale nepočítá s koalicí SPOLU, nýbrž se třemi samostatně kandidujícími stranami, z nichž by se lidovci do Sněmovny nedostali.

Oproti výzkumu Medianu z dubna si nejvíce pohoršili lidovci a SPD. SPD přišlo o 2,5 procentního bodu, lidovci o 1,5. Nejvíce si polepšily TOP 09 (2 procentní body) a ODS (1,5 procentního bodu). Na výsledky se můžete podívat níže:

​Agentura sbírala data pro svůj poslední výzkum mezi 6. a 31. květnem formou osobního, telefonického i on-line dotazování. Průzkumu se zúčastnilo 1 013 respondentů starších 18 let.

Podívejte se na květnovou reportáž TV Nova o sněmovních volebních preferencích:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.