V USA začal třídenní summit NATO. Ukrajina získá desítky systémů protivzdušné obrany

USA a nejméně devět dalších spojenců NATO ve společném prohlášení souhlasili s tím, že v nadcházejících měsících pošlou na Ukrajinu desítky systémů protivzdušné obrany, včetně nejméně čtyř baterií Patriot, informuje americká stanice CNN. V prohlášení se uvádí, že systémy protivzdušné obrany "pomohou chránit ukrajinská města, civilisty a vojáky a jejich dodání je koordinováno s ukrajinskou vládou, aby tyto systémy mohly být rychle využity".

Biden během svého úterního projevu přislíbil, že "Spojené státy zajistí, aby při vývozu protiraketových střel byla Ukrajina v první linii". "Dostanou tuto pomoc dříve než kdokoli jiný," dodal Biden.

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámení o dodání dalších systémů protivzdušné obrany velmi ocenil. "Jedná se o další významný krok po rozhodnutí USA upřednostnit Ukrajinu v dodávkách raket protivzdušné obrany," napsal Zelenskyj na sociálních sítích. "Jsem vděčný prezidentu Bidenovi za jeho vedení a všem partnerským zemím za jejich odhodlání poskytnout nám schopnosti protivzdušné obrany co nejrychleji," citoval deník Kyiv Independent ze Zelenského vyjádření na sociálních sítích.

[chooze:article;value:563961]

Kromě systémů vzdušné obrany dlouhého dosahu poskytují USA a další země Ukrajině také "desítky" systémů krátkého a středního dosahu, které mají Kyjevu pomoci zachytit ruské drony a rakety. Jedná se o systémy NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS a systémy Gepard.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sdělil, že bude bojovat za "rozhodné kroky" Spojených států a Evropy na pomoc Ukrajině. "Nepotřebuje to jen naše země, potřebují to všichni, doslova každý partner, všechny národy," řekl Zelenskyj ve svém prvním projevu po příletu do USA. Zelenskyj dodal, že bude žádat o další systémy protivzdušné obrany, stíhačky F-16 a další bezpečnostní záruky, včetně zbraní, financí a politické podpory.

Den před Bidenovým projevem zabily ruské údery po celé Ukrajině podle ukrajinských představitelů nejméně 22 lidí a dalších 68 zranily. V pondělí večer Biden označil tyto údery za "strašlivou připomínku ruské brutality". Spojené státy jsou od ruské invaze v roce 2022 jejím klíčovým spojencem, ale budoucnost tohoto spojenectví je nyní zpochybněna.

Bývalý prezident Donald Trump totiž prohlásil, že v případě svého vítězství v prezidentských volbách bude tlačit na Ukrajinu, aby uzavřela mírovou dohodu s Ruskem, v jejímž rámci by Kyjev postoupil část svého území. Začátkem tohoto roku Trump řekl, že by Rusku dovolil, aby si se zeměmi, které neplní závazky NATO v oblasti financování obrany, dělalo, "co chce".

Biden v úterý hovořil z Mellonova auditoria, kde byla v roce 1949 podepsána zakládající Severoatlantická smlouva, která znamenala oficiální vznik Aliance, a kde bývalý prezident Bill Clinton uspořádal summit k jejímu 50. výročí. Biden ve svém projevu zmínil historii Aliance a trajektorie hrozeb, kterým čelila, a uvedl, že pod jeho vedením se NATO stalo silnějším než kdykoli předtím. "Všichni spojenci věděli, že před touto válkou si Putin myslel, že se NATO rozpadne," řekl Biden. "Dnes je NATO silnější než kdykoli ve své historii." Svůj projev zakončil předáním prezidentské medaile svobody generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi.

V USA začne summit NATO. Chce podpořit Ukrajinu po smrtícím útoku na Kyjev (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.