Svět se řítí do další pandemie. Už může být pozdě, varuje uznávaný virolog

Známý německý virolog a vysokoškolský profesor Christian Drosten, který působí v německém Středisku pro výzkum infekcí (DZIF), v rozhovoru pro německý portál RND varoval před možnou další pandemií, tentokrát ptačí chřipky. Virus se letos objevil u dojnic ve Spojených státech, a dokonce i v běžně dostupných mléčných výrobcích.

"Nikdy předtím nic takového nebylo, tak extrémně velká ohniska u krav – všichni odborníci jsou znepokojeni. Opravdu nevíte, co se bude dít dál," popsal Drosten.

[chooze:article;value:558919]

Čtyři nakažení v USA

Ve Spojených státech se od letošního dubna vyskytly už čtyři případy lidí nakažených virem H5N1 v souvislosti s přenosem nemoci od nakaženého dobytku. První případ byl v Texasu, druhý a třetí v Michiganu a poslední v Coloradu. Navzájem se tito lidé nepotkali.

"Každý případ zahrnoval pracovníka na mléčné farmě, kde byly krávy pozitivně testovány na virus H5N1. V posledním případě osoba jevila pouze oční symptomy (jedním z projevů H5N1 u člověka může být zánět spojivek, pozn. red.), byla jí nasazená léčba a úspěšně se zotavila," uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v prohlášení.

Jak CDC dodalo, i v ostatních případech měli nakažení lidé pouze symptomy projevující se zánětem spojivek. Nemoc u lidí si zatím nevyžádala žádné oběti. Od začátku nynějšího propuknutí nemoci v USA H5N1 odhalili u 140 krav ve 12 různých státech 48 případů za posledních 30 dní.

V USA se objevilo celkem pět případů H5N1 u člověka, dalším byl člověk v roce 2022, který nemoc chytil od nakažené drůbeže.

[chooze:article;value:552770]

Šířící se virus zaznamenáme vždy pozdě, říká odborník

Drosten upozornil, že zatím není jasné, jak často se lidé, kteří jsou v kontaktu s infikovanými kravami nakazí. "Doufám, že nyní budou v USA podniknuty rozhodné kroky zahrnující karanténu. Aby mohli izolovat infikované populace, musí zjistit, kde byli lidé v kontaktu a zda mají protilátky v krvi. Je potřeba myslet na určitá hygienická opatření. A zvážit očkování krav," poznamenal Drosten.

"Zkušenost nás učí, že si problému všimneme příliš pozdě, když se virus už šíří. Nemohu říci, jaká je nyní pravděpodobnost pro rozšíření H5N1. Virus potřebuje několik kroků, aby se adaptoval, a možná bude do té doby pod kontrolou. Ale také to může být začátek další pandemie, kterou nyní sledujeme v přímém přenosu," dodal Drosten. Dalším možným kandidátem na světovou pandemii je virus MERS, který se objevil v roce 2012 na Blízkém východě, odkud se rozšířil do dalších částí světa.

V únoru bylo na Třebíčsku potřeba vybít vzácné slepice, rozšířila se tam ptačí chřipk. Podívejte se na repotáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.