Řecko zasáhla série zemětřesení. Silné otřesy se objevily za týden už 13krát

Na Řecko a jeho oblíbená turistická letoviska udeřila série zemětřesení. Jen za poslední týden se jich tam odehrálo několik desítek, zejména v Jónském a Egejském moři. Podle měření portálu Geophysics bylo navíc 13 těchto otřesů silnějších než tři stupně magnituda, tedy hranice, kdy jsou otřesy citelné i pro člověka.

Nejsilnější otřesy zaznamenali seismologové na pobřeží nedaleko vesnice Paralia na západní straně Peloponéského ostrova. Tam naměřili zemětřesení o síle 4,9 magnituda. Otřesy byly citelné i na ostrově Zakynthos, který je od epicentra asi 20 kilometrů daleko.

[chooze:article;value:563627]

​Podobná zemětřesení se stala také o ostrova Rhodos, na Krétě, Dodekanéských ostrovech a dalších místech v Egejském moři. Otřesy však naštěstí nikde nebyly dostatečně silné na to, aby napáchaly škody nebo se při nich někdo zranil.

Řecko se nachází na hranici dvou malých zemských desek. "Je to seismicky vysoce aktivní region. Dodatečné otřesy se tu objevují i po několika dnech. Ty jsou však často slabé," řekl podle portálu Merkur seismolog athénské univerzity Efthymios Lekkas.

Vulkanicky aktivní jsou i další místa ve Středomoří. V jižní Itálii se probudily sopky Stromboli a Etna, které už několik dní chrlí lávu. Ta končí v moři, a lidem tak nic nehrozí, italské úřady však varují turisty, aby se k sopkám nepřibližovali ani na lodích, píše portál Vulkane.net.

Italskou Neapol zasáhlo v květnu nejsilnější zemětřesení za 40 let (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.