Protidrogový koordinátor Vobořil končí ve funkci. Chodily mi výhrůžky smrtí, říká

"Já už jsem opakovaně mnoho let říkal, že ve Sněmovně se užívá kokain," prohlásil nedávno Vobořil. Tento výrok ho pravděpodobně stál funkci. 

"Andrej Babiš (předseda hnutí ANO, pozn. red.) se vyjádřil ve smyslu: 'Odvolejte toho magora.' To mi přijde takové papalášské, to vzbudilo hodně horka, možná jsem si to mohl i odpustit," připustil.

Nepodrželi ho ale ani členové vládní koalice. "Výrok například o tom, že ve Sněmovně šňupe každý, já nevím, jakou má zkušenost pan Vobořil, já takovou zkušenost teda nemám," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:558023]

"Kdykoli cokoliv udělám, tak to způsobuje horký vzduch. Se to potom dotýkalo celé rodiny, výhrůžky násilím, smrtí a podobně," popsal Vobořil.

"Státní úředník, který upřednostňuje odborný před ideologickým pohledem, to v současnosti v České republice nemá snadné. Bylo poznat, že pana Vobořila nedokázalo ve funkci udržet ani přátelství s Petrem Fialou," okomentoval jeho konec politolog Lukáš Jelínek.

Vobořil v oboru platí za jednoho z největších odborníků a někteří kolegové kvůli jeho konci bijí na poplach. "Bez silného národního protidrogového koordinátora se sníží dosavadní podpora opatření snižování škod způsobených návykovým chováním a může nastat opětovná snaha ministerstva zdravotnictví, aby se celá agenda převedla do gesce tohoto resortu, což by znamenalo konec funkčních adiktologických služeb," varovala Asociace poskytovatelů adiktologických služeb.

[chooze:article;value:537207]

"Rozhodl se skončit, skončil," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Já si myslím, že užší propojení, než je teď, už ani snad nemůže být ani teoreticky," dodal k možnému většímu propojení s protidrogovou agendou.

"Konec Jindřicha Vobořila ve funkci je vlastně takovým malým dárkem nejenom lidovcům a konzervativní části koalice, ale i Andreji Babišovi, hnutí ANO a Tomiu Okamurovi," míní Jelínek.

"Zůstávám v nějaké poradenské pozici, s premiérem jsme se takhle domluvili, on to sám vyslovil a navrhl," prozradil Vobořil. Kdo by měl Jindřicha Vobořila v roli národního protidrogového koordinátora nahradit, ministři zatím prozradit nechtěli. "To nechci předjímat," vzkázal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.