Odborníci kritizují snížení daně pro minipivovary. Je to pokrytecké, říkají

Nejen nulová spotřební daň na tiché víno, ale také plánované snížení sazby daně pro některé minipivovary si vysloužily kritiku odborníků. "Já si myslím že jakákoliv diskuze o snižování spotřební daně u alkoholu je ukázkou toho, jak svým způsobem pokrytecky přistupujeme k alkoholu, protože je to pořád alkohol," řekl psycholog a adiktolog Aleš Kuda.

"Je to stejné téma jako u tichého vína. Nemůžeme se tvářit, že nějaký alkohol je méně škodlivý než jiný, prostě je to alkohol," doplnil Kuda. "Alkohol patří mezi nejrizikovější drogy celosvětově vůbec, to znamená, že působí největší škody," dodal primář adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

[chooze:article;value:558710]

Ministr zdravotnictví dlouhodobě bojuje proti alkoholismu. Snížení spotřební daně pro některé minipivovary ale podle něj nějakým ohrožením není. "Spotřební daň na tiché víno je pořád ve hře a pořád o ní debatujeme. Co se týče minipivovarů, to je technická záležitost," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle vládní zprávy z loňského roku patří alkohol k hlavním příčinám nemocnosti a předčasné úmrtnosti v Česku. Stát má dokonce Národní strategii prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním. Podle ministerstva financí jde jen o zmenšení administrativní zátěže pro minipivovary.

[chooze:article;value:562614]

"Novela zákona pouze reflektuje praxi nastavenou rozsudkem Nejvyššího správního soudu pro získání nároku na sníženou sazbu spotřební daně. Podle něj je třeba umožnit 'sčítání' výroby malých pivovarů, které jsou právně či hospodářsky propojené s jiným pivovarem, aby součet jejich ročních výrob nepřesáhl 200 000 hektolitrů piva," řekla mluvčí ministerstva Gabriela Krušinová.

"Je to podnikání, které u nás zažívá boom, a i v těch návrzích je snížení jakési byrokratické povinnosti, zejména pro ty malé pivovary. Nabízí se typická otázka: Zlevní to pivo v Česku? Já bych byl rád, kdyby u těch malých pivovarů ano," vyjádřil se k situaci ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Pro snížení spotřební daně pro některé minipivovary tentokrát překvapivě hlasovala i opozice. I podle Aleny Schillerové z hnutí ANO jde o správný krok. "Minipivovary patří k našemu turistickému ruchu, k našemu koloritu, stejně jako tiché víno na jižní Moravě, takže já tomu rozumím. Myslím si, že musíme podporovat tyto podnikatele, protože oni to zase vrací regionu," uvedla Schillerová. Snížená spotřební daň pro některé minipivovary by měla platit od příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.