K manželovi do hrobu jí uložili cizího muže. Dcera zfalšovala plnou moc, tvrdí

Obrovské zděšení a bolest. Tak popisuje zkušenost z minulých dnů starší žena z Brna. Před koncem dovolené měla totiž zjistit, že její rodinná hrobka je údajně otevřená a je v ní pohřbený cizí člověk.

"Vnuk šel na brněnský Ústřední hřbitov, kde je pochovaný můj manžel. Zjistil, že hrob je čerstvě otevřený a je tam někdo pohřbený," popsala TN.cz paní Olga.

"Kdybych to našla já nebo můj syn či dcera, asi by mě to na místě odrovnalo. Pod tím člověkem je přece pohřbený můj muž. Bez souhlasu přece nic takového dělat nemůžou," řekla zoufalá žena.

[chooze:article;value:521545]

V rodině přitom prý za poslední období žádné úmrtí nebylo. Pohřeb neznámého měla podle ní zařizovat brněnská pohřební služba Nostalgie z Brna. Paní Olga dokonce tvrdí, že mrtvý má být cizinec.

Nostalgie ale příběh popisuje jinak. "Není to o tom, že jsme tam uložili cizího člověka, ona ho moc dobře zná. Jde o to, že její dcera zfalšovala papír, že dala souhlas, aby správa hřbitovů vykopala hrob a uložila tam jejího partnera," řekla její ředitelka Monika Buchníčková.

Vyjmutí nebožtíka na vlastní náklady, nebo soud

Že byl dokument zfalšovaný, tvrdí i paní Olga. Podle ní její dcera žije na ulici, nejsou spolu v kontaktu, a právě ona zajistila uložení jejího údajného druha. "Já se s ní už 20 let nestýkám. Ona je bezdomovkyně. Tak jak může něco podepsat?" řekla.

[chooze:article;value:514034]

To ale dle slov Buchníčkové není pro pohřební službu důvod k tomu, aby člověka z hrobu vyjmula. "Pokud ona toho člověka v hrobě nechce, tak není problém, ale musí to zaplatit. My máme od ní podepsaný papír, že ho tam máme dát," řekla s tím, že mají závaznou smlouvu.

Hrob na ústředním hřbitově vykopala brněnská správa hřbitovů. Ta ale údajně dostala zakázku od Nostalgie a spor si tak paní musí řešit s ní. Pokud se nepodaří problém vyřešit jinak, zřejmě půjde k soudu.

Paní Olga je ze situace zoufalá. "Já nic nebudu platit, já už jsem na mrtvici," řekla. "Oni to chtějí řešit přes právníka, přes soud? Vždyť ten soud trvá několik let. Já tam mám manžela, matku, otce, mám tam bratry," dodala. Pohřební služba prozatím údajně alespoň odložila sekání jména, které dcera taky objednala.

[chooze:article;value:552899]

Žena tvrdí, že se minulý týden obrátila i na policii. Ta od ní oznámení má, ale podle mluvčího Bohumila Maláška se netýká hrobu ani ničeho podobného. Případem by se podle něj policisté mohli zabývat v ohledu zfalšované plné moci, ale pouhé uložení do špatného hrobu nespadá do jejich agendy.

Buchníčková se údajně s podobným případem ještě nesetkala. "Kdyby si ta dcera vybrala nové hrobové místo, tak by jí to vyšlo levněji. Takže tam je nějaký problém v rodině. Asi mamince dělá naschvál a cpe tam někoho, koho tam nechce," uvedla.

Desítky hrobů vloni poničili neznámí vandalové na hřbitově v Telči na Jihlavsku (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.