Fiala: Schodky rozpočtu jsou katastrofické, AfD je dobrým partnerem

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nechce zveřejnit rámcový návrh rozpočtu na příští rok, protože se bojí, že by si na tom opozice dělala PR. Podle Radima Fialy (SPD) je to nefér vůči občanům. "Na někoho to hodit musí. A na koho jiného než na opozici? Od roku 1989 bylo vždy vytváření rozpočtu transparentní a všichni věděli, co v něm má být. Nejsou to peníze vlády, ale občanů. Stanjura je jen správce, který se o ně stará," zmínil.

V kuloárech panují i obavy, zdali se podaří dodržet schodek letošního rozpočtu, který vláda stanovila na 252 miliard korun. "Uvidíme, jak budou hospodařit ve zbytku roku, nicméně doufám s ohledem na české občany, že se jim to povede, jelikož ty schodky jsou katastrofické z hlediska kumulace státního dluhu a jen úroky budou dělat 100 miliard korun, což je více, než je v rozpočtu ministerstva školství," řekl Fiala.

[chooze:article;value:563178]

Podle poslance je konsolidace rozpočtu málo ambiciózní. Myslí si, že by se mohl snížit až na 200 miliard korun. "Pětikoalice pořád říká, že bude snižovat byrokracii, nicméně počet úředníků stoupl. Potřebujeme štíhlý, chytrý a digitalizovaný stát," uvedl. Zároveň dodal, že by se dalo ušetřit i na armádě, která by se dala vyzbrojovat efektivněji, či na snížení financí za účelem tzv. Green Dealu.

Fiala se vrátil i k volbám do Evropského parlamentu, kam se SPD ve spolupráci s Trikolorou sotva dostala. "Nebyl to výsledek, který jsme očekávali. Řekli jsme si hned, že to bylo obrovské zklamání a že musíme opravdu zapnout a musíme ten neúspěch překonat," uvedl.

Následně se vyjádřil i k nově vzniklé frakci Patrioti pro Evropu, do které patří kromě hnutí ANO i strany, se kterými SPD dříve úzce spolupracovala. "Politika je o pragmatismu, reálných možnostech. Po každých volbách probíhá vyjednávání. Konzultovali jsme to s nimi a pan předseda Okamura byl osobně na vyjednávání v Bruselu. V tomto případě platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele," pronesl.

[chooze:article;value:563804]

SPD nakonec vytvořila nové spojenectví, a to mimo jiné s německou AfD, která se potýkala s rozsáhlou aférou poslance Maximiliana Kraha. "Ten problém si museli vyřešit. Udělali to tak, že poslanec Krah není součástí frakce Evropa suverénních národů ani delegace AfD v Evropském parlamentu. Stojí úplně mimo a nám to stačilo jako důkaz, že je AfD dobrý partner," vysvětlil Fiala, proč SPD spojení s AfD nevadilo.

Strana si je vědoma, že jí po evropských volbách klesly preference. Fiala to označuje za přirozený vývoj. "Už v krajských volbách chceme ukázat, že nám nedochází dech a že naopak přidáváme. Do sněmovních voleb pak půjdeme s tím, že chceme mít dvouciferný výsledek. Nic jiného nemůže být cílem," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.