Českem se ženou silné bouřky: Na jihu Čech padaly kroupy velké jako míčky

Spalující slunce a vedro vystřídaly na většině našeho území bouřky. Ty ve středu odpoledne podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řádily hlavně na jihu Čech a v Pošumaví. "Linie velice silných bouřek postupuje do Šluknovského výběžku. V jejím rámci očekáváme intenzivní krátkodobé srážky, velké kroupy o průměru kolem 3 cm a nárazy větru," popsali meteorologové.

"Další velice silné bouřky se vyskytují v Pošumaví. V Prachaticích a u Dobříše byly hlášeny kroupy 3 až 4 cm. Bouřky postupují k východu velmi pomalu," upřesnili. To na sociálních sítích potvrdili i tamní obyvatelé. "Kroupy kolem čtyř centimetrů ze Slavče u Českých Budějovic," vyfotila jedna z žen kroupy v rukou.

[chooze:article;value:564189]

Bouřky se postupně přesunuly na Vysočinu, do východních a středních Čech, kde bouřky dokonce poničily trakční vedení. "Na trati Praha–Pardubice, v úseku Záboří nad Labem – Řečany nad Labem, došlo po bouřce k zanesení větví do trakčního vedení. Provoz je zastaven. Nad jednou traťovou kolejí je poškozené vedení," upozornili na sociální síti X zástupci Českých drah.

Středočeští hasiči zasahovali ve středu odpoledne u 60 událostí. "Od 15. hodiny jsme zaznamenali postupný nárůst událostí. Do 18. hodiny jich bylo rovných 60, přičemž 52 z nich bylo technických pomocí. Z toho 31 popadaných stromů, 13x jsme čerpali vodu a 8x jsme odstraňovali nebezpečné stavy," informovali na síti X

Nejvíce zásahů evidovali hasiči na Praze-východ, kde měli celkem 22 výjezdů. "Po deseti událostech jsme řešili na Praze-západ a na Mladoboleslavsku," dodali. 

Kvůli nepříznivému počasí už evakuovali dva vlaky. K 19. hodině pak evidovaly České dráhy komplikace na trati Praha–Pardubice v úseku Záboří nad Labem – Řečany nad Labem, kde spadlý strom porušil trakční vedení. "Vybrané dálkové vlaky jsou vedeny odklonem přes stanici Chlumec nad Cidlinou. Pro regionální vlaky zavedena náhradní autobusová doprava," informovali zástupci společnosti na síti X.

[chooze:article;value:563624]

Spadlé větve omezily provoz také na trati Plzeň–Klatovy, a to v úseku Švihov u Klatov – Klatovy. I zde ale České dráhy zajistily náhradní autobusovou dopravu. 

Před sedmou hodinou večer začaly bouřky postupovat na sever Čech. "Velmi silné bouřky postupují z Mladoboleslavska směrem k severu na Liberecko. Jejich hlavním nebezpečím budou velké kroupy, přívalové srážky, které  mohou způsobit i lokální zatopení, a v menší míře nárazy větru kolem 70  km/h," varovali meteorologové na sociální síti

Intenzivní srážky se mají během večera objevit i na Moravě. "Na Moravě dle sondážních měření panují příhodné podmínky pro nárazy větru a downbursty. Zde ale k vývoji konvekce dojde až k večeru a večer. V Plzeňském (kromě Pošumaví a Šumavy) a Karlovarském kraji již významnou aktivitu nečekáme," doplnili. Lidé by však kvůli případným změnám měli sledovat radarová data a výstrahy.

U Českých Budějovic kroupy poškodily auta a skleník:

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.